Франция още не може да преживее разочарованието от загубения финал на Мондиал 2022 от Аржентина в неделя, когато повече точност при дузпите можеше да даде нова световна титла на "петлите". И те да станат едва третият тим в историята, защитил трофея.

Но не се случи, а стиснатите юмруци, горда походка и приповдигнати патриотични слова на Еманюел Макрон от Доха, докато обикаляше да успокоява оклюманите френски играчи, не успяват да прикрият очевидното. Лагерът на тима се е раздирал от скандал по време на Мондиала и единствено здравата ръка на Дидие Дешан, селекционерът с нерви като корабни въжета, е удържала духа в бутилката.

Тимът се е разделил по отношение на случилото се с Карим Бензема, който напусна лагера 48 часа преди първия мач с Австралия. Официалната версия бе контузия и тя е напълно реална.

Въпросите обаче идват от факта, че Бензема вече тренираше с Реал по времето, когато Франция играеше осминафинал с Полша. И бе на терена за контрола с клубния си отбор, докато "петлите" елиминираха на полуфинал Мароко. Тоест - травмата е била такава, че спокойно Карим е можел да бъде част от тима в Катар с поглед към елиминационната фаза.

Но решението се взима за час в една вечер в хотела в Доха от Дешан и доктора Франк ле Гаил. Двамата викат Бензема и му казват, че контузията е твърде сериозна, за да се рискува да остане в отбора за толкова важен турнир.

Embed from Getty Images

И той напуска Катар, убеден, че поне на негово място ще бъде извикан заместник. И това е причината така бързо да се реши, че няма да има никаква роля - въпреки че има индикации да може да играе до 14 дни. Но не - заместник няма, отборът остава от 24 играчи.

Тарторите в състава на Франция са няколко - Килиан Мбапе е новият, естествен лидер на терена. Оливие Жиру, Антоан Гризман и капитанът Юго Лорис обаче са тези, които движат съблекалнята, редом с Рафаел Варан. Това са ветераните от Евро 2016 и Мондиал 2018 (без Мбапе).

Килиан и Варан не са известни с това, че търсят лидерска роля. Те естествено са в тази групичка, но не са гласовити и налагащи се тартори.

Мнението на Лорис, Гризман и Жиру тежи най-много и сред съотборниците им, и за Дешан, който се опира на тези "адютанти", за да държи отбора здраво свързан.

Но случаят с Бензема разделя лагера негласно. А решението на Дешан идва и след бърза консултация с тарторите. Гризман и Лорис не желаят Карим да е около отбора и да остава, особено като е контузен. Жиру няма проблем с това, въпреки че имаше личен конфликт с Бензема преди Евро 2020. Сега между тях всичко е изгладено и дори са готови да играят заедно в атака, въпреки че са с подобен профил.

Дешан, Лорис и Гризман са достатъчни, за да се вземе решението.

Но тази "мина" тлее от 7 години в лагера на "петлите" и точно тези трима, плюс Варан и Жиру, са хората, които най-добре знаят цялата предистория и история.

Скандът стигна и до процес, няма как да не помните.

На 6 октомвриф 2015-а, по време на лагер на Франция преди европейска квалификация, Бензема и Матийо Валбуена са част от тима. Нападателят кани след обяд халфа в стаята си и му предлага да го свърже с "хора, които да помогнат случаят да се разреши бързо и тихо".

"Случаят" е изнудването, на което по това време е подложен Валбуена с видеозапис на домашно порно, заснет в дома му.

"Карим настояваше да е посредник по това, което наричаше "сделката". Не искаше да ми помогне, според мен вече се бе договорил с тях за пари. Постоянно ми повтаряше, че ситуацията е сложна, с тези хора шега не бива, а Евро 2016 е съвсем близо и не ми трябва този скандал", казва удивителни неща за отношенията между двама колеги и приятели по-късно пред съда Валбуена.

Карим не знае, че полицията записва разговора. И отива на съд. Медиите в страната са скандализирани - от тези ли очакваме да представляват Франция и да спечелят Евро 2016? Президентът на Футболната федерация Ноел ле Грае и селекционерът Дешан вадят Бензема от националния. Тогава - завинаги.

Процесът стартира в началото на 2016-а, а преди година Бензема получи 10 месеца условна присъда за участието си в изнудването. Репутацията му във Франция завинаги бе увредена, особено сред колегите му - футболисти.

А националният - тогава пак с Гризман, Лорис, Жиру, Варан и начело с треньора Дешан, бе скандализиран и гневен на случилото се. В техните очи нападателят е предател и на човешко и приятелско ниво, и спрямо отбора.

Embed from Getty Images

Преди година и половина федерацията реши да върне Бензема в отбора за Евро 2020, като това уж бе за доброто на тима. Но тарторите, а и самият Дешан, никога на се приели това решение присърце. И когато е дошъл поводът с травмата дни преди старта на Мондиал 2022, той е използван в пълна степен и без никакви колебания - вън от лагера, контузен си!

Реакцията на Бензема бе да откаже поканата на президента Макрон да иде да гледа финала като зрител. А после да обяви, че повече няма да играе във френския екип. На 35 години, едва ли му остават още много шансове за Мондиал, а дори и за европейско първенство. Но Карим играе най-силния си футбол в Реал и е актуална "Златна топка".

Но онова, което се е случило във френския лагер, завинаги го е компрометирало в очите на колегите му. И тази "мина" тлееше през миналото лято на Евро 2020. Затова и сега Дешан и тарторите побързаха да я елиминират при първа възможност. Което не е допринесло за успокояване в лагера, тъй като повечето от младите играчи не са разбирали защо най-добрият номер 9 в света не е част от тима.

И това е предизвикало търкания, особено сред хора като Павар, Рабио, Упамекано, Коман и други. Те са страняли от групата на тарторите, подозиращи, че е извършена завера срещу Бензема. А в такава атмосфера, това което постигна Дешан - да стигне финал и почти да го спечели, си е направо подвиг.

Освен това не можем да кажем, че не разбираме аргументите на селекционера и тарторите за това да искат Карим далеч от тима, нали?!

Куриозно, от скандала с изнудването на Валбуена и последвалите събития, Франция без Бензема игра три финала - на Евро 2016, Мондиал 2018 и Мондиал 2022, като спечели титлата преди 4 години.

А с Карим в състава - преди и след скандала, никога не мина четвъртфинал на голям форум.