За няколко играчи в историята на футбола са казвали, че са "завършени" или дори "съвършени". Броят се на пръстите на едната ръка.

Един от тях без съмнение е Франц Бекенбауер, който днес става на 75 години. И - което е показателно, той е вероятно единственият от тази отбрана компания, който наистина е съвършен - еднакво добър и в отбрана, и в атака.

Останалите са само офанзивни футболисти.

Символният прякор Der Kaiser е още далеч във времето, когато през 1945 г. Франц Антон Бекенбауер се ражда в Мюнхен. Трудни следвоенни години са за областта Бавария, за цялата страна, а и за континента. Появява се и расте в махала на местната гордост... Която не е Байерн, а Мюнхен 1860. Техен почитател като дете, но се присъединява към червения тим в града през 1959-а, когато е на 14. Обидата от това, че любимият му клуб не е обърнал внимание на качествата му в няколко контроли срещу неговия детски тим Мюнхен 06, надделява...

ВИЖТЕ СНИМКИ НА КАЙЗЕРА КАТО ИГРАЧ, ТРЕНЬОР И РЪКОВОДИТЕЛ>>>

Бекенбауер като футболист с немския тим на тренировка на стадион "Уембли"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Останалото е история.

Току-що навършил 19 години дебютира като ляво крило (!) за Байерн в Регионалната лига и печели промоция за Бундеслигата. Пет години по-късно вече е капитан и на него се пада честта да вдигне първата титла в историята на славния днес клуб.

Да, Байерн не е шампион преди 1969-а.

Седва период на велики успехи, включително три поредни корони на континента с Купата на шампионите, европейска и световна титла с ФРГ, още един загубен финал (1966 г.), както и още три титли с Байерн. А, да - и една с Хамбургер...

Общо в тази внушителна визитка има 20 трофея като футболист. Записва почти 600 мача с червения екип на баварския колос, който всъщност именно неговото поколение превръща в такъв.

Нелошо наследство, особено като за дете-фен на градския съперник...

Печели два пъти "Златна топка" (1972 и 1976 г.), намесвайки се в доминацията на Кройф за приза. Той нарича Пеле "Крал", а Йохан - "Генерал", определяйки ги за двамата най-силни играчи на тази епоха.

А те в един глас сочат Франц за "най-завършен от тримата". За съвършен.

Embed from Getty Images

Издига на нов пиедестал играта на централния бранител, визията му за играта е изключителна, става плеймейкър с топката в краката, дриблира, подава, атакува и търси голове. Той е две в едно - най-добрият защитник на отбора, но и най-важният му полузащитник. А нерядко - и най-опасният нападател.

Кайзера печели всичко в Германия и Европа, но търси ново предизвикателство зад Окена, като отива с Пеле в Ню Йорк Космос. Там се събира в едно първенство и с Кройф, а взаимното уважение на тази Света троица за футбола от 60-те и 70-те остава пословично.

Бекенбауер спечели световната титла и като треньор вече на единен германски тим през 1990-а, с което стана вторият в истоията, който го е постигал (след Марио Загало). През 2018-а Дидие Дешан се присъедини към тази компания.

Последваха години, отдадени на Байерн и Германския футболен съюз, но често ролята му бе повече на посланик, отколкото на оперативен и активен ръководител.

Embed from Getty Images

Скандалите с корупция около избора на Германия за домакин на Мондиал 2006 го забъркаха в първата каша с петна върху репутацията му за цялата кариера и живот. А има толкова много друго, което да бъде тема около този гигант на играта.

И днес разследванията продължават, а сарказмът и критиките дори в родината, където е идол, не стихват.

И все пак - това е Франц Бекенбауер, един от семейството на великите във футболната история. Едва ли има дори един авторитетно сглобен идеален състав на играта без неговото име в 11-те.

Едва ли има някой, който не е чувал безбройните сравнения на всеки защитник в новата история на футбола, който изнася солидно и със самочувствие топката - "играе като Бекенбауер".

Embed from Getty Images

Успехите му, аурата му, наследството му... Няма да бъдат покътнати от скандала, който погълна не един чиновник около любимата игра на милиарди в последните години.

Просто Кайзер Франц не е градил името си като някой костюмар, чиновник или администратор.

Той бе наричан "съвършен футболист" и така ще бъде запомнен.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА КАЙЗЕРА КАТО ИГРАЧ, ТРЕНЬОР И РЪКОВОДИТЕЛ>>>

С големия му приятел и съперник на терена - Йохан Кройф

Снимка: Getty Images/Guliver Photos