Изкуствен интелект, използван от Техническия университет в Дортмунд, Германия, даде в проценти предвижданията си за шансовете на отборите на Мондиал 2018.

За да се стигне до отговорите на въпросите, които вълнуват всеки футболен запалянко по света, са разиграни 100 000 симулативни варианта на мачовете в групите и комбинации от възможни двубои в елиминациите.

Изследването се базира върху ранглистата на ФИФА, прогнозите на букмейкърите, както и на фактори като население на държавите, брой на професионалните футболисти, брутен вътрешен продукт, средна възраст на отборите и т.н.

Всичко това е дало следните резултати:

Испания е с най-голям шанс за световната титла в Русия - 17.8 процента. На второ място е Германия със 17.1 %, следват бразилците с 12.3, Франция с 11.2 и Белгия с 10.4.

Всички останали претенденти са оценени с шанс по-малък от 10 процента.

Изкуственият интелект е предвидил сценариите на груповата фаза, като някои от тях към момента изглеждат леко съмнителни, други - доста вероятни.

От група А би следвало да излязат Уругвай и Русия като първи и втори отбор (и двата вече се класираха), от група В - Португалия и Испания (твърде вероятно), в каре С - Франция и Дания (с по 3 т. водят в групата), в D - Аржентина и Хърватия.

В група Е - Бразилия и Швейцария, в група F - Германия и Швеция, Англия и Белгия от група G и Колумбия и Полша от група Н, но и двата тима загубиха първите си мачове там.