Боксът помни много велики дати.

Светът на този спорт е изграден около имената на легенди и техните първи или най-паметни победи на ринга.

На 25 февруари 1964-а е една от тези опорни точки, превърнали в такава магия бокса в тежката категория. И една от датите, която не бива да бъде пренебрегвана, ако се прави с писък с ключови моменти в спорта за миналото столетие.

На този ден един Касиус Клей, едва навършил 22 години, става световен шампион. Победата му над Чарлз "Сони" Листън е донякъде сензационна, донякъде гръмотевична и в голяма степен - вододелна за бокса. А това, което се случва след нея, е една от най-любопитните истории в пълната с такива кариера и живот на най-големия в бокса.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЖИВОТА И КАРИЕРАТА НА КАСИУС КЛЕЙ/МОХАМЕД АЛИ>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Касиус Марселъс Клей Джуниър, както е пълното му име, не празнува победата с мощно парти. Независимо, че тя го прави за първи път световен шампион. Той изкарва нощта след мача в хотелската си стая, като изяжда сериозни количества сладолед. Компанията, в която го прави, е особено любопитна.

Музикантът Сам Кук по това време е звезда надлъж и нашир в Америка. Футболистът Джим Браун е с подобна огромна популярност в страната. Край тях е и един човек, за когото не може да не сте чували - Малкълм Екс (Malcolm X).

Той е лидер на Ислямската нация - афро-американско политическо и религиозно движение, набиращо популярност в Щатите, спорно и разделящо мнения.

На следващата сутрин новият шампион обявява, че вече е решил да се присъедини към движението официално. Неофициално го е направило отдавна, като посещава негови сбирки още от 1961-ва. Но за широката публика това е било скрито.

Дни по-късно, на 7 март 1964-а, Клей говори пред света по темата.

"Аз не съм християнин. Не мога да бъда такъв, когато виждам всички тъмнокожи, които са подтискани. Те са целени с камъни и ръфани от кучета. Хората ми обясняват какъв добър пример ще съм, ако не съм мюсюлманин. Да съм като Джо Луис или Шугър Рей... Аз обаче не съм американец, аз съм черен." Три години по-рано спортната звезда вече е приела новата религия и изповядва исляма.

След победата над Листън, Клей обявява, че вече е Касиус Екс (по примера на Малкълм Екс). Това Екс (Х) и в неговото име, както и в това на прочутия лидер, означава едно - загърбено е бившето, "робско" наименование.

След няколко дни, на въпросния 7 март, фиксира, че вече е Мохамед Али.

"Това е свободно име. Това е име, което значи Обичан от Бог. Искам хората да ме наричат така. Касиус Клей е име на роб, аз не съм го избирал и късам оковите му днес", е неговата аргументация.

Казва го пред света, започва да го носи на тренировъчния екип, както и хората от щаба му за мачове.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Той беше свободен дух, общуваше с Малкълм, но не се подчиняваше сляпо на думите му, както правиха повечето последователи - разказва футболната звезда Браун. - Той си имаше собствено мнение."

По-малко от година след нощта в хотелската стая в Маями, двама от присъствалите в нея са мъртви. Сам Кук и Малкълм Екс са застреляни.

Али, както вече е известен на света боксовият шампион, продължава да пропагандира делото им и идеите за свобода, равнопоставеност и пълна независимост на тъмнокожите в Америка.

През септември същата година репортер му подвиква на събитие в Бостън "Хей, Касиус", а той отвръща гневно: "Али! Казвам се Мохамед Али!".

Любопитно, повечето медии в Америка отказват да го наричат така. "Ню Йорк Таймс" например продължава да пише за Клей, а не за Али. И още по-важно е да се знае, че името, което сам си дава и обявява пред света, никога не е вписано в официалните му документи. Той си остава Касиус Марселъс Клей по паспорт, по свидетелство за раждане и всички други регистри, в които е вписван.

През 1966-а, когато отказва да иде в армията и да се бие във войната във Виетнам, един от най-популярните спортисти на Америка е изправен пред съда. И там към него се обръщат с Касиус Клей, въпреки че той говори сам за себе си като за Мохамед Али. В документа пък, с който Боксовият съвет на САЩ го изключва и му отнема титлите (наказание, което след година и половина пада), той е вписан като Мохамед Али. Неясноти и странни разминавания...

И, за да стане още по-интересно, вестник "USA Today" направи друго изненадващо откритие в първите години на новия век.

Всъщност, името на шампиона е объркано още от раждането му. Вместо Касиус Клей, както светът го знае, той е Касуис Клей (Cassuis, вместо Cassius) по погрешка. Когато публикацията за това видя бял свят, негови близки разкриха, че боксьорът е знаел за това и нарочно не е променил документа. "Това име и без това не е моето", е била неговата аргументация.

Незнайно как, но втората съпруга на суперзвездата - Калила Али, която се омъжва за него през 1967 г., и до днес носи тази фамилия. И когато през 2001 г. проверява и разбира, че всъщност нейният съпруг тогава не е бил официално Али, е шокирана. Близо 40 години тя е Али, като дори документът за сватбата им е с тази фамилия.

Децата им също носят нея. Те са Али. Което е донякъде абсурдно и конфузно, след като баща им не е променил по законовите изисквания своето име.

Официално, най-големият в историята на бокса се ражда и умира като Касиус Клей.

Светът го знае като Мохамед Али, децата и внуците му са Али...

История, която има своите малки тайни и недокрай изяснени моменти.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЖИВОТА И КАРИЕРАТА НА КАСИУС КЛЕЙ/МОХАМЕД АЛИ>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos