Отново те. Финалите в НБА стават тривиални, но никой не смее да откъсне очи от тях.

За четвърти пореден път серията за титлата ще противопостави "Голдън Стейт Уориърс" и "Кливланд Кавалиърс".

Дните преди първия мач в серията са за изказвания, превюта и прогнози. На паркета в петък сутринта започва истинската работа.

Снимки: Getty Images

Къри и Дюрант срещу Леброн.

Първият двубой е в петък от 4 ч сутринта българско време. Четвъртият пореден финал между двата тима е безпрецедентен случай в историята на НБА.

Медийните изяви на шампионите са следени от десетки репортери в часовете преди първия двубой.

Снимки: Getty Images

Предимството е на страната на "Голдън Стейт", който спечели финалите през 2015-а и 2017 г. "Кавалиърс" пък триумфираха през 2016 г.

Двата най-силни отбора в лигата отново стигнаха до последното препятствие, въпреки че го направиха с огромен труд през непримиримите "Бостън" и "Хюстън" по пътя си на Изток и Запад.

Това е ерата на едно ново съперничество, непознато като постоянство досега в НБА - четири поредни финални серии!

Снимки: Getty Images

Финалната серия ще бъде осма поред за суперзвездата Леброн Джеймс. Той е човекът-отбор, който сам изведе "Кливланд" до финала. Отсреща стои другата голяма звезда на лигата - Стеф Къри. Ако трябва да сравним този финал с футбол, то ще гледаме "Реал" (Мадрид) - "Барселона" с Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Всеки мач бе битка, независимо от точково изражение.

Снимки: Getty Images

Преди началото на серията, шампионът "Голдън Стейт" е тотален фаворит, както според букмейкърите, така и според легендите на лигата. Коефициентът за победа на "войните" е стряскащо малък - 1.09, докато за успех на "Кливланд" - 8.

ESPN дори направи специално допитване до 25-те топ експерта в САЩ. Мнозинството бе пълно - 25 отговора "Голдън Стейт". 17 от тях пък предвидиха победа в 5 мача (4:1).

Леброн и Дюрант в поредния напрегнат момент.

Снимки: Getty Images

Толкова лесно ли ще бъде? Защото не винаги е било така...

През 2015 г., двата тима влизат в плейофите като шампиони на Източната и Западната конференция и са категорични фаворити за финал в лигата.

Първите две срещи са в Калифорния, а двата тима си разменят по изключително драматична победа, дошла след продължения. Серията се мести в Кливланд и домакините повеждат с 2:1, когато идва слабия мач на Леброн.

2015 г., Епизод I - Къри и "Голдън Стейт" с титлата на НБА.

Снимки: Getty Images

След три двубоя с по 40 точки, спадът му в мач №4 носи убедителна победа на "Уориърс" със 103:82. "Голдън стейт" спечели следващите два мача, за да триумфира с титлата в НБА.

През следващата година, финалната серия бе една от най-драматичните в историята на лигата. Тимовете отново влязоха в плейофите като шампиони на конференциите си, стигайки безпроблемно до финала. След 3:3, се стигна до последен решителен мач.

2016 г. - Епизод II - Леброн и "Кливланд" отвърнаха на удара, титлата е за тях.

Снимки: Getty Images

Освен равен брой победи, двата тима за първи път в историята влязоха и с равен брой точки - 610:610. Водачеството се сменяше 20 пъти, а секунди преди края епохален чадър на Леброн срещу Андре Игуодала разби психически съперника при равен резултат и прати на пътя на победата "Кливланд".

2017 г., Епизод III - Отново Къри и суперотборът на "Голдън Стейт" е шампион за сметка на "Кавалерите".

Снимки: Getty Images

Миналата година "Голдън Стейт" победи с 4:1 успеха на финалите, а сега експерти и букмейкъри очакват нов убедителен триумф на Къри, Дюрант и суперотбора от Западното крайбрежие.

Дотук в трите епизода на тази битка на гладиатори, на това нечувано досега съперничество във финали като постоянство, води тимът от Калифорния - 2:1 титли. Може ли, вдъхновен от Краля на НБА, "Кливланд" да строши прогнозите?

Защо не, нали именно това е НБА?

До последната сирена от последния мач, очаквайте неочакваното.

Краля Джеймс е голямата надежда на "Кливланд".

Снимки: Getty Images

Къри има около себе си и други големи играчи, което прави шансовете на "Голдън Стейт" значително по-големи.

Снимки: Getty Images