Едмънд Ървайн-младши. По-познат просто като Еди Ървайн, защото само майка му може да го нарича Едмънд.

Вероятно първите асоциации са с това, че бе №2 във "Ферари" по времето на Михаел Шумахер, с това че после караше масленозелените болиди на "Ягуар" или пък с това, че обичаше да живее, въпреки сериозността на работата си - пилот от Формула 1.

Британецът прекара почти десетилетие като част от елита на автомобилния спорт, а освен за "Ферари" и "Ягуар", кара и за "Джордан", откъдето всъщност започна F1 кариерата му.

Широкоскроен бохем, сравняван с легендата Джеймс Хънт заради подвизите си извън пистата. Ако пък трябва да бъде използвано сравнение, което да бъде в помощ за по-младите фенове на Формула 1 - Еди Ървайн беше Кими Райконен преди Кими Райконен.

Еди е най-голямата гордост на Нютаунардс - малкото градче в Северна Ирландия, откъдето тръгва, за да стигне до върховете на спорта. И до множество заглавия в медиите за абсолютно неспортни поводи.

Колко пилоти могат да кажат, че още в първото си състезание са се опълчили на Айртон Сена? Вероятно не са много. Но колко могат да добавят към това, че отнасят удар от Сена, който е бесен от поведението им на пистата? Само един. Или по-точно - само Еди.

Легендарният бразилец от своя страна отнася две състезания наказание заради саморазправата с младата надежда на "Джордан". Ървайн пък печели точка още в дебюта си, давайки заявка за добра кариера.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Не му е необходимо и много време, за да се превърне в любим образ на медии и фенове. Собственикът на първия му отбор Еди Джордан го моли да участва във фотосесия с всички британски пилоти, които тогава не са никак малко.

"Наистина ли е необходимо? Просто сложете моята каска на някой друг. Никой няма да разбере, че не съм аз", убедителен е Ървайн.

Джордан и до днес се ядосва, защото по думите му "Ървайн можеше да е световен шампион, ако не беше най-мързеливият пилот за всички времена". Шефът разказва, че в един момент е наел учител по физкултура, който да кара Еди да тича по улците сутрин, защото иначе си седи у дома по цял ден.

"Често съм се питал дали точно се е събудил или пък точно сега се е прибрал от дискотеката", добавя Джордан.

Ървайн може и да не е най-дисциплинираният пилот и да е далеч от понятието режимлия, но пък на пистата е неповторим. С всяка следваща година след дебюта си във Формула 1 подобрява класирането си, а най-добро остава второто място в крайното подреждане през 1999 година, когато отстъпва единствено Мика Хакинен.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Точно Шуми е герой в една от култовите случки на Ървайн. Още преди двамата да станат съотборници в Скудерията. През 1995 година в Австралия, Еди си пийва с приятели в хотелския бар, като кани преминаващия наблизо германец да се присъедините. Той му отказва под предлог, че не пие алкохол.

"Защо? Да не би да си бременен?", отвръща в характерния си стил Ървайн.

Наясно е, че не е по-голям от отбора и че Михаел е №1. По време на втората си година във Ферари се откъсва на 12 секунди пред останалите в Япония. И след това пуска Шумахер пред себе си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Дамите го обожават и не може да се оплаче от липса на внимание от тяхна страна. Лиз Хърли, една от най-желаните жени в света през 90-те казва, че го намира за "много секси". Момчето от Северна Ирландия не е впечатлено. "Тя е просто жена".

При всяка среща на Еди с медиите е гарантиран поне един велик лаф. Когато го информират, че за Гран При на Унгария са пристигнали 23 чартъра от Финландия, пълни с фенове на Мика Хакинен, той не е трогнат - "Това не е ли цялото им население?".

Влиза в заглавията дори за случки, на които не присъства. Журналистически въпрос към Хакинен и Шумахер за това какво очакват от съотборниците си преминава в петминутна тирада на Мика за Дейвид Култард.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Шумахер пък е лаконичен - "Очаквам да стои далеч от дъщеря ми, когато тя порасне".

Такъв е Бързия Еди. Уникален чешит, който не стигна до световната титла, но покори сърцата на феновете на Формула 1.

А, да, също така и на огромен брой дами. Винаги ще го помнят, без значение дали за ексцентричния шлем с леопардови шарки, за платиненорусата коса от периода му в "Ягуар" или пък защото и до днес продължава да изглежда като филмова звезда.