Диего Армандо Марадона си отиде в сряда, на 25 ноември. Навършил 60 години по-малко от месец по-рано, един от спортните символи в историята остави след себе си тридневен траур в Аржентина, както и спомени, спомени...

Но няколко негови близки приятели, включително Христо Стоичков, говорят за това, че Диего е бил различен в последните месеци, може би години. Българската суперзвезда познава отлично великия аржентинец от три десетилетия, но спомена, че "Господ си го е прибрал и така е по-добре за Марадона".

Защо? Толкова ли е било тежко състоянието му, психически и физически?

Какви са били последните часове на десетката разкри в. "Кларин", който първи съобщи за смъртта му в сряда следобед. Вестникът се позовава на хора от най-близкото му обкръжение и разказа историята на това как е угаснал идолът на милиони.

В последните седмици Марадона живееше в имение в Тигре, предградие на Буенос Айрес. Това е голяма къща с един вход откъм улица "Авенида Италия", който се охранява денонощно от жива охрана и система. Една от дъщерите му - Джанина, живее на около 300 метра в края на улицата и винаги е на линия, ако трябва някаква помощ.

В къщата са най-верните му хора - братовчедът Максимилиано Помарго, племенникът му Джони Еспосито, готвачката Монана, която е с него от над 25 години, както и една медицинска сестра.

Лекарски екип постоянно е на разположение, като личният му доктор Леополдо Луке го преглежда и говори с него всеки ден, кинезетерапевт идва в къщата всеки следобед, а психиатърът и личен приятел Карлос Диас отделя по 2 часа ежедневно да е при Диего.

Това са хората около него от седмици, след операцията, която претърпя в началото на месеца. Там всяка сутрин и вечер минава и адвокатът Матиас Морла, който движи всичко около Марадона.

Легендата е настанен в огромна стая на първия етаж, където има само телевизор, телефон и радио. Прекарва цялото си време в последните седмици там. Почти напълно е обездвижен след интервенцията. Тя бе за отстраняване на хематом в клиниката "Олива", съвсем недалеч от къщата. Но при нея бяха констатирани апатия, анемия, депресия, дехидратиране на организма.

Снимка: AP/БТА

Все неща, които лекарите приписват на годините на зависимости от алкохол и наркотици. Диего е далеч от всякакъв алкохол в последните поне 9 месеца.

Изключително отпуснат е бил в последните дни и няколко пъти е казвал на хората в къщата, че краят е близо. Говорил бавно, усмихвал се рядко. Вечерта преди да си отиде, последният човек, разговарял с него, е племенникът Джони.

Казал му, че нищо не може да го мотивира и не му се живее, след като на рождения му ден преди месец не е успял да види децата си, приятелите си. Заради пандемията и неговото влошено здравословно състояние, му забраниха да кани гости и да прави парти. Това му тежало ужасно, но депресивните състояния са започнали много по-рано.

Къщата до последно е поддържана в изключително притеснение от коронавируса. Всичко, което е влизало в нея като продукти, е преглеждано и почиствано от готвачката. Стаите са чистени и дезинфекцирани два пъти в деня от специална фирма, която идва за по 20 минути сутрин и вечер.

Искал е да се върне на работа в Химнасия, където бе треньор до последно. Луке е изготвил пълния план за рехабилитация, според който от 15 декември Диего да може да посещава по една тренировка, повече мотивационно за отбора и него, а не толкова като реална работа на наставник.

Това изглежда е било единственото нещо, което донякъде е събуждало интереса му. Казвал как само футболът може да спаси хората в тази ужасна ситуация на пандемия и криза. "Трябва да видя отбора", повтарял през няколко часа.

Говорил е като на забавен каданс, едва мърдайки устни и очи. Изглеждал е напълно примирен и без желание за нищо. На няколко пъти е повтарял - "не ми се живее".

Провел е кратки телефонни разговори в последните си 10 дни с един куп хора, които от години и зачеркнал - първата му съпруга Клаудия, дългогодишният му мениджър Гийермо Копола, както и голямата му втора любов Вероника Охеда, която го е посетила в къщата със 7-годишния им син Диегито Фернандес.

С Копола не бе говорил поне от 19 години, след като той публикува автобиография, превърнала се в бестселър заради неща от личния живот на Диего в нея. С Клуадия бе скъсал всякакви отношения след развода през 2003-а.

Адвокатът Морла разкри в деня след смъртта му, че планът на Луке за възстановяването на великия номер 10, изготвен заедно с психоаналитиците Диас и Аугустина Косачов, е бил след Коледа Марадона да бъде преместен в Куба.

За това е бил известен и Тони Кастро, синът на дългогодишния лидер Фидел. Той е поел цялата организация по настаняване и престой, като през януари аржентинската легенда е трябвало да отиде в мястото, което наричаше "моето спасение". В началото на века изкара няколко терапии с месеци в Куба и след тях бе нов човек, а те дойдоха в най-тежките му дни на свръхдози кокаин, депресии и сърдечни проблеми.

Неведнъж в дните преди смъртта му е говорил за майка си - Доня Тота, починала преди няколко години. Казва на Монана, че тя му напомня за нея. След което пак се прибира в стаята си и седи там с часове.

Във вторник сутринта излиза на кратка разходка из квартала, като любителско видео от нея стана вайръл в Youtube - съседи снимали как Диего, Джони и Макс вървят покрай къщата им, а хлапето в ръцете на жената, която снима клипчето, го поздравява. Марадона отвръща на поздрава и помахва. Вижда се, че върви трудно, но все пак е жизнен. Това е "последната разходка" на аржентинеца, като видеото вероятно ще има скъпоценна стойност за всеки аржентинец.

Същата вечер на 24 ноември, вторник, подхвърля към Джони Еспосито и Макс Помарго: "А помните ли Пунта дел Есте?".

Има предвид драмата от 2000-а година в Уругвай, когато свръхдоза едва не го убива, а лекарите, които спасяват живота му, заключават: Сърцето му функционира едва на 40 процента заради зависимостите от кокаин, алкохол... Тогава медицинско светило в Италия предрича, че Диего няма да доживее 60 (той е на 39).

Опитва да се шегува, говорейки бавно, със случката. И казва - "какво разбират тия кучи синове".

Изобщо - това е различен Диего, в него няма живец, няма енергия. Едва върви, двете му колена са оперирани неколкократно. Едва говори.

Вечерта разказва на Джони как е гледал тенис предната седмица - Финалния турнир в Лондон. И как е страдал за загубата там на Диего Шварцман (не уточнява коя от трите).

"Видях Пеке (нарича по прякор сънародника си) как се бори, а не можех да му помогна", проронил Марадона. Около 23 ч си легнал, като казал на Еспосито, че е ужасно уморен и ще спи до късно.

На следващата сутрин, в сряда, Диего се е събудил около 10 часа, закусил и казал, че не се чувства добре. Върнал се е в спалнята си да легне отново. В този момент хората - неговите верни хора, които са около него в къщата, не са притеснени.

Но сестрата звъни на вратата на стаята около 11,30, че идва да го види Карлос Диас, а няма отговор. Веднага викат екип на бърза помощ, отварят стаята - Диего лежи на леглото си, но не диша. Настава паника, набират адвоката Морла, дъщеря му Джанина, а Монана също звъни на бърза помощ. В движение, от колата си, това прави и Морла.

Така около 12 ч пред къщата се събират пет линейки. Адвокатът е бесен и в деня след смъртта на Диего гневно говори пред аржентинска телевизия, че екипите е трябвало да дойдат много по-бързо. Разстоянието от най-близкия до къщата е 5 километра... 

Но едва ли тези минути са решаващи и по-бързо пристигане е щяло да спаси Марадона. Животът вече го е напуснал, когато медицинските лица са там. В 13,20 ч местно време това е официално вписано и контстатирано в болницата, която приема тялото му.

Следва новината за "Кларин", подадена вероятно от Морла, а най-голямата медия в страната я публикува.

И светът чува шокиращото: "Марадона е мъртъв".

Снимка: Getty Images