Преди 50 години на Олимпиада в Мюнхен едно момиче на име Олга Корбут изуми света и стана първата млада звезда на гимнастиката.

С крехка фигура и коса, вързана с панделки, 17-годишната беларускиня прави неща на успоредка, каквито спортната гимнастика не е виждала дотогава. Изпълнението й тогава шокиращо за всички й носи само оценка от 9,8 и сребърен медал зад германката Карин Янц.

Корбут обаче си тръгва от Мюнхен с три златни медала, от които два индивидуални за представянето й на греда и на земя. До голяма степен тя променя цялата представа за женската спортна гимнастика, като изменя стила - от такъв, наподобяващ балетен танц, на строго енергично представяне, което протича на един дъх.

Славата на Корбут е само за четири години преди да се стигне до Олимпиадата в Мюнхен и румънката Надя Команечи (на 14) да привлече любовта на зрителите си изпълненията, които й носят перфектна десетка. Там Команечи печели три от индивидуалните златни медали, а останалите два отиват за съотборничката на Корбут - Нели Ким. Олга също е в Канада, но вече е далеч от най-добрата си форма заради контузия и триумфира само в отборната надпревара. Към това добавя сребро на греда.

Снимка: Getty Images

До голяма степен представянето на Корбут в Мюнхен остава едно от най-запомнящите се в Олимпиадата, която бе почернена от трагедията с терористична атака и убити израелски заложници. В нейна запазена марка се превръща така нареченият Corbut flip (буквално - премятане). Движение, при което се пуска на долната част от успоредката и с корем прави пълно завъртане преди да се хване за горната, докато е с гръб към нея. Трудно е за описване с думи.

Активната й спортна кариера приключва през 1977-а, когато тя става учител. Омъжва се аз музиканта Леонид Борткевич, на когото и ражда син. Двамата се местят в САЩ през 1991-а, като са разтревожени от последствията от аварията в Чернобил. Развеждат се девет години по-късно, като тогава Корбут получава и американско гражданство.

През 2017-а беларускинята продаде част от олимпийските медали, като се появи информация в руските медии, че е в много тежка финансова ситуация.

Собственикът на фирмата, която организира търга с приходи от 334 хиляди долара, отрече за подобно нещо, а същото направи и партньорът на Корбут - Джей Шьонфелд.

Снимка: Getty Images

През годините четирикратната олимпийска шампионка обяви, че е била изнасилена от дългогодишния си треньор Ренард Книш и то точно преди най-големите й успехи в спортната гимнастика.

"Беше... как да го кажа на руски? На английски е насилие. Посегателство? Тормоз? А накрая, точно преди Олимпиадата, направо си ме изнасили. Това е вярно! Разбира се, че го скрих, защото ме беше срам. Случи се в Минск, в хотел "Юбилейная", когато бях на 17. След това трябваше да живея с този спомен. Беше ужасно", споделя Корбут по руската телевизия "Първи канал".

Тя не крие от публичното пространство тази история, като за първи път я разказва през 1988-а в своята автобиография. Тогава обаче няма сериозен отзвук. Интервюто й по руската телевизия е това, което запалва скандала, като тя още разкрива, че изнасилванията са се случвали няколко пъти.

"Още при първото ни пътуване до Америка той отново ме покани в стаята си... Но след това спря да излиза. Охраната го държеше под око. От страх спря да пътува с мен и направо ме изостави. Страхуваше се американците да не кажат нещо. Вярно е. Той нека си говори каквото иска! След мен същото се случи и на още едно момиче. Тя обаче разказа на родителите си и те искаха да го тикнат в затвора. Но аз не казах, че ме е изнасилил. И цял живот трябва да нося този спомен. След всичкото това време раната все още не е заздравяла", добавя тя.

Снимка: Getty Images

Треньорът Книш категорично отрича обвиненията й ги определя като лъжливи, а руската телевизия дава възможност за публичен диалог между двамата. Олга го обвинява и в побой, но той отново отговаря, че това е лъжа.

В спора дори се включва бившият съпруг на Корбут Леонид Борткевич:

"Живях с нея почти 25 години и мога да кажа, че тя никога не лъже. Вие също много добре го знаете".

Книш в крайна сметка спира да увърта и казва истината:

"Аз се принудих да направя така, че тя да ме заобича. Но тя правеше толкова много глупости, направи толкова много гадории - беше невъзможно да я обичам. Но се отнасях с нея прекрасно, постоянно ѝ показвах колко е добра, красива, умна, талантлива. Всичко това беше, за да я вдъхновя. Защото само един мотивиран човек може да се превърне в гений."

Снимка: Getty Images

Година след разразяването на скандала Книш почина на 87-годишна възраст и съпругата му обвини Корбут за настъпването на края на живота му:

"Здравословното му състояние се влоши, след като Корбут го окаля пред целия народ. Вместо да му бъде благодарна, тя отрови живота му. За какво насилие ми говори тя в навечерието на Олимпийските игри? За какво му е на един треньор да подкопава състезателите си преди състезание? Всичко, което твърди тя, са лъжи."

Кой крив, кой прав може и никога да не разберем, но е факт, че олимпийската история на Олга Корбут винаги ще върви с обвиненията към треньора й.