През 1997 година, по-малко от 12 месеца след Олимпиадата в Атланта, Торонто става домакин на уникален дуел. Двама световни рекордьори се срещат в нетипичен дуел на странна дистанция - 150 метра.

Участниците са Майкъл Джонсън, който е взел златните медали на 200 и 400 метра в Атланта, както и Донован Бейли, окичил се със златото на 100 метра в щата Джорджия на същите олимпийски игри. Съседски дуел между САЩ и Канада и директен такъв между двама от най-великите спринтьори в историята на леката атлетика.

Джонсън е любимец на феновете както заради светкавичната си бързина, така и заради нетипичния си стил на бягане. Къси крачки и изправен гръб не се вписват идеално в шаблона за бягане на къси разстояние.

Американецът се реваншира в Атланта за слабото представяне в Барселона четири лега по-рано, когато отива за пълен набор медали, а си тръгва само с един - злато от щафетата 4х400 метра. А освен това Джонсън бяга със златни шпайкове, другото нещо, приковаващо вниманието на феновете към него. Златни шпайкове за златни медали.

Embed from Getty Images

Самонадеяността на Джонсън обаче не се харесва на Донован Бейли. Шампионът на 100 метра от Игрите в Щатите. Той не е доволен от твърдението, че бягането на на Джонсън на 200 метра (19.32 секунди) е по-бързо от това на Бейли на по-късата дистанция (9.84). 

Спорът за титлата "най-бърз човек в света" поражда наистина голям интерес. Пресата също е заинтригувана. И именно така се ражда идеята за спринт на 150 метра - който трябва да реши веднъж завинаги интригата кой измежду двамата е по-бърз.

Дългоочакваният спринт е насрочен за 1 юни 1997 година. В продължение на седем месеца медиите нагнетяват спора и наливат масло в огъня. С организацията се заема компания, която няма никакъв опит в подобни начинания. Първоначално идеята е двамата да получат по $500 000 само за присъствието си на пистата

Стига се дори до компютърна симулация на състезанието, а след обстойно събиране на данни, Джонсън "бяга виртуално" за 14.56 секунди. Времето на Бейли е 14.64 секунди.

Дългоочакваният ден идва, но интригата липсва. Бейли буквално отнася конкуренцията. Канадецът се откъсва напред в самото начало и дори след завоя, който е по-позната територия за Джонсън, Донован остава начело и ликува. Освен вече осигурените $500 000 само за участието, победителят прибира допълнително и още $1 милион.

Embed from Getty Images

30 000 души по трибуните в Торонто ликуват. Донован Бейли триумфира с 14.99 секунди, а Майкъл Джонсън дори не финишира състезанието.

"Той не е шампион, той е пиленце. Просто копеле, което се страхува да загуби и дори успя да се оправдае с контузия. Дори смятам, че трябва да направим още едно състезание, за да му покажа наистина кой е най-бърз на тази планета", категоричен е победителят.

Джонсън се оправдава с проблеми с четириглавия бедрен мускул.

А този спринт със сигурност остава в историята като едно от най-странните състезания.