Шумахер отново е победител на пистата "Спа" в Белгия, 26 години след един от най-паметните триумфи на тази митична фамилия за моторните спортове. Мик Шумахер, синът на великия Шуми, спечели надпреварата във "Формула 3" на трасето.

Шумахер-младши не успяваше да застане най-горе на подиума в нито един от 44 старта, в които бе участвал преди този в Белгия.

Първата му победа дойде на пистата, на която татко му спечели своето първо състезание от "Формула 1" през 1992 г., 12 месеца след дебюта му в най-елитното автомобилно състезание в света.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

19-годишният Мик кара в болид на отбора "Prema Powerteam Dallara-Mercedes", като на него е изписан хаштага "keepfightingmichael" (продължавай да се бориш, Михаел), който е много популярен сред феновете в света на моторните спортове.

Михаел Шумахер, седемкратният крал на "Ф1", лежи в дома на семейството в Швейцария в състояние на будна кома от 4 години. Неговото състояние е без изменение след тежка мозъчна травма, за която много медицински светила смятат, че е нанесла необратими поражения.

Мик Шумахер преди година също кара на "Спа", като се качи в оригиналния болид на "Benetton", с който татко му спечели историческата си първа победа преди 26 години. Тогава младокът направи демонстративна обиколка преди Гран при във "Ф1".

Шуми-старши нареди още 90 триумфа след тази в Белгия, за да вдигне седемте си титли.

"Усещането е невероятно, побиват ме тръпки - каза след победата си на "Спа" Мик. - Явно на това трасе се крие част от силата на фамилия Шумахер.

В класирането за сезона във "Формула 3", тийнейджърът със славно име е на осма позиция с общо 101 точки, на 53 зад лидера Маркъс Армстронг (Австралия).