Катастрофа отне брутално и внезапно живота на 41-годишния Коби Брайънт и шокира света. Отива си една легенда.

Спортен герой, едно от лицата на баскетбола в последните две десетилетия.

Глобално, новината измести всичко от политиката, от икономиката или проблемите с екология и пожари.

Само на 41, летящият Коби полетя за последен път.

Брайънт бе съвсем млад, игра до 2016-а, остави зад гърба си съпруга и три деца като най-малкото е само на 7 месеца. Четвъртото - дъщеря му Джиана-Мария, бе с него на борда на вертолета, който се разби край Лос Анджелис и отне живота на всички петима пътници  него.

Тя наследи неговата страст към баскетбола и играеше, двамата пътуваха именно за мач на отбора на момичето.

Такава новина няма как да се приеме с рутина и лесно. Особено за хора, които израснаха, гледайки го да твори история по игрищата на НБА.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КАРИЕРАТА НА КОБИ БРАЙЪНТ>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Черната мамба, както го наричаше светът на баскетбола, е вероятно е един от двамата най-велики, играли някога този спорт. Другият е Майкъл Джордан.

Двамата са приличиха не толкова по спечелените титли, отличия, признания и статистики. Харизмата им бе подобна - на велики, недосегаеми. Те станаха символи на спорта им в две поредни генерации и завинаги.

Самият той наричаше себе си "вино", казвайки, че остарява като виното и става все по-добър към края на кариерата му.

20 години, все с екипа на Лос Анджелис Лейкърс. В този град, в този щат, където завърши живота му в неделя вечерта българско време, той е супергерой. Мит.

Последната му публикация в социалните мрежи бе за баскетбол. Часове по-рано Леброн Джеймс подобри рекорда му по вкарани точки в НБА, пак с екипа на Лейкърс, а Коби го поздрави в Туитър и го насърчи да продължава в този дух.

"Да се проваля на игрището е ужасно и непоносимо като мисъл. По-лошо от смъртта", бе една от популярните му фрази. Днес звучи нелепо. Но спортната му злоба и хъс за победа бяха още една от характеристиките, направили го велик.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Коби спечели пет титли на НБА, стана и два пъти олимпийски шампион с отбора на Щатите. Срещу името му седи цял куп рекорди, постижения и признания.

18 пъти бе част от Мача на звездите. Неговите номера - 8 и 24, никога повече няма да бъдат носени в ЛА Лейкърс. Идол за милиони деца по света, запалени по спорта с оранжевата топка. Една от големите спортни звезди на новото време.

Срещу това име седят и скандали, например с обвинение в изнасилване, спорове със съотборници, проблеми в семейството. През годините всичко това също бе топ новина в определен момент - защото името му винаги бе в заглавията. 

И в тези периоди, имиджът му бе спасяван от уменията, защото той говореше с ръцете си на игрището. Преодоля кризата и спаси брака си, а през юни 2019-а съпругата му Ванеса роди четвъртата им дъщеря. 

Последните четири години, след като спря да играе, изкара край Лейкърс като фен. Един от най-добрите посланици на баскетбола по света връчваше наградите на Мондиал 2019, спечелен от Испания.

И днес пътуваше пак за баскетболен мач, макар и на отбора на дъщеря му. Играта бе всичко за него.

Подобно на друг великан в този спорт - Дражен Петрович, животът му бе отнет в катастрофа.

И също като него, Брайънт остава вечен в историята на тази игра.

През 2015-а написа поема, нещо като обръщение: "Скъпи баскетбол". Три години по-късно спечели "Оскар" с късометражен филм, заснет по тази ода, в която се обясни в любов на играта. Част от нея:

"Обичам те толкова много, че ти дадох всичко -

ума и тялото, но и душата си."

Сега вероятно ще продължи да играе, но при баскетболните богове.

А там "съотборници" ще му бъдат Дражен, Уилт Чембърлейн, Ред Ауербах и още великани, които вече не са между нас.

И които спортът баскетбол никога няма да забрави.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КАРИЕРАТА НА КОБИ БРАЙЪНТ>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos