В неделя Герейнт Томас прекоси триумфално Шанз Елизе в Париж, печелейки 105-то издание на "Тур дьо Франс".

32-годишният колоездач се превърна в едва третия британец, успявал да спечели най-популярната и престижна надпревара в света.

Първият британски триумф бе преди шест години, когато шампион стана Брадли Уигинс, а от този момент, последваха четири титли на Крис Фрум и тазгодишната на Томас.

Британската хегемония бе нарушена единствено през 2014-а, когато победител бе Винченцо Нибали.

Герейнт Томас има своето дейно участие и в титлите на съотборника си Фрум от предишните години, помагайки му, като част от тима на "Скай".

Томас е уелсец, а в неделя парижките улици бяха изпълнение с негови сънародници, които ставаха свидетели на един от най-славните моменти в спортната история на Уелс.

Embed from Getty Images

Той е двукратен Олимпийски шампион от игрите в Пекин и Лондон, където е част от тима на Великобритания в пистовото колоездене.

След победата в Пекин през 2008-а, Томас вади уелското знаме, което възнамерява да развее по време на награждаването, но му е забранено. Уелс не е част от МОК и може да последват наказания за британския тим.

Това разочарова колоездача, който споделя, че не е изпитал пълно удовлетворение от победата, празнувайки с битанския флаг.

Томас е спечелил 4 медала за Уелс от игрите на Британската общност и 7 за Великобритания от Световни първенства и Олимпиади.

Embed from Getty Images

Новият шампион на "Тура" многократно се е изказвал и против употребата на допинг. Според него това деяние трябва да бъде криминално престъпление и да се преследва от закона. А не просто да следват спортни санкции за провинилите се.

Той се запалва по този спорт на 9 г. По това време ходи на плуване, а до басейна е колодрумът. Той наблюдава останалите деца и решава, че колоезденето е по-интересно.

Записва се, а още в началните тренировки показва забележителни резултати.

Постепенно се влюбва в спорта. Когато получава първото си хубаво колело, тръгва да кара из покрайнините на Кардиф. Младия Герейнт Томас дори се губи, обикаля из селцата с часове, докато намери правия път.

"Когато пристигнах вкъщи, бях толкова уморен, че просто се наведох и натиснах звънеца с челото си, нямах сили за никакво друго действие", спомня си шампионът.

Талантът му е забелязан на 14, когато в състезанията започва да побеждава по-възрастни от него. Когато завършва гимназия, той е включен в Олимписйката академия за колоездачи на Великобритания. Вече кара в покрайнините на Манчестър, а не на Кардиф.

Това е и моментът, в който започва професионалната му кариера. В този момент и родителите му осъзнават, че това може да се превърне в нещо повече от хоби.

Така идва 2007-а година и мечтата се сбъдва. Едва на 21 и благодарение на "Уайлд кард", той се печели право да участва на "Тур дьо Гранс", като част от тима на "Барлоуирлд".

Embed from Getty Images

Томас е най-младият участник в надпреварата и първият уелсец в Обиколката от 40 години.

Стотици негови сънародници го следват из цяла Франция, макар да са наясно, че младият колоездач ще е далеч от призовите места.

Той завършва втори, но отзад напред - 140-ти от 141 участника, но въпреки това се нарежда трети в класация за спортни личности на Уелс през годината.

"Беше адски тежко. Спомянм си, че в някои планински участъци, компютърът на колелото ми изключваше, отчиташе, че не се движа. Представете си колко съм бил бавен.

След някои участъци бях като пребит, аз едва бях завършил, а лидерите бяха толкова бързи, не вярвах, че е възможно.

Когато карах по Шанз Елизе, бях много щастлив, бе най-хубавият момент в живота.

Бях завършил "Тур дьо Франс".

Е, 11 години по-късно той отново го направи.

Завърши тура, но този път - като шампион. Всички фотографи бяха там заради него и го снимаха, феновете го аплодираха, а уелските флагове се вееха гордо в Париж, както преди две години на Европейското първенство по футбол, пак на френска земя.

Embed from Getty Images

След първия си "Тур дьо Франс", той започва още по-усилени тренировки. Сменя покрайнините на Манчестър със стръмните и горещи планини на Тенерифе.

Идва и офертата от отбора на "Скай" през 2010-а, когато Герейнт Томас се превръща в част от елита на колоезденето.

Както споменахме, Томас имаше важна роля в титлите на Крис Фрум, за да дойде и неговият миг. Мнозина го отдават на голяма доза шанс през всичките 21 етапа, но истината е, че освен бързо, коравият уелсец кара и мъдро.

Натрупаният опит му помогна да избегне падания, сполетяли някои от конкурентите му. Той бе жертва на тежки сблъсъци в доста предишни състезания, както и 10 км преди финала на Олимпиадата в Рио.

Този път ги избегна, зад успеха му стоят и доста тренировки и изключителна подготовка.

Седмици преди началото на надпреварата, той премина по три пъти двата спринтови участъка от тура.

"Невероятно, все още не осъзнавам какво сторих. Та аз спечелих "Тур дьо Франс", бяха първите му думи.

Запитан по какъв начин ще го промени успехът, Томас отговори:

"Едва ли ще ме промени, ще си остана същият човек.

Е, може би когато съм на 80 и пия бира в ъгъла на някой кардифски пъб, ще викна някой младеж и ще му кажа:

Момче, ела да ти разкажа какво сторих преди години".

Embed from Getty Images