Приказката на Цветана Пиронкова в Ню Йорк приключи на четвъртфиналите.

Българката загуби от Серина Уилямс с 6:4, 3:6, 2:6 в мач, който продължи 2 часа и 12 минути.

Нашето момиче изигра нов чудесен двубой и се бори докрай, но сякаш силите й просто не стигнаха за ново чудо, а Серина успя да постигне обрат.

Все пак Цвети направи невероятен турнир след трите години извън професионлания тенис. Тя постигна четири победи и бе сензацията на US Open. Пиронкова напуска турнира с високо вдигната глава, като и срещу Серина в много моменти от мача, най-вече в първата му половина, бе по-добрата тенисистка на корта.

Срещу голям шампион като Серина Уилямс обаче, понякога е нужно чудо, а днес Цвети не успя да го сътвори, като може би основната причина бе в изчерпването на силите й в решителния трети сет.

Естествено, че и решителен се оказа мощният сервис на Серина, който винаги влиза в сила в трудните моменти, а почти никоя дама не успява да намери отговор срещу него. Днес той отново бе основното й оръжие и я изпрати на полуфинал.

Цвети не успя да повтори сензацията от 2010-а, когато на "Уимбълдън" победи другата сестра Уилямс - Винъс, за да намери място сред най-доборите четири в турнира. Тя обаче подари вълнуващ US Open за родните фенове, а с играта си даде сериозна заявка за следващите турнири.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Цвети започна сета много по-уверено от съперничката си, върху която тегнеше напрежението от преследването на задължителна победа.

Американката използваше най-силното си оръжие - мощният сервис, който влизаше със средна скорост от 180 километра в час, а Цвети просто не намираше противодействие. Когато обаче топката стигаше до разиграване, българката бе доста по-спокойна и играеше умно срещу статичната Серина.

Това постепенно изнервяше американката, която започна да допуска непредизвикани грешки и във петия гейм подари брейкбол на Цвети. Уилямс все пак успя да се измъкне с ас, докато не дойде нова нейна грешка, а при втория си брейкбол Цвети не сгреши и проби.

Нашето момиче затвърди пробива си, а Серина опита да отговори с много агресия в ударите си и викове след всяка точка. Това по никакъв начин не смути Цвети, която с прецизната си игра продължи да изнервя Уилямс, а в деветия гейм родната тенисистка пропиля и два сетбола при 5:4

За щастие това не се оказа фатално, защото въпреки двойната си грешка в началото на следващия гейм, Цвети успя да се концентрира и с няколко блестящи сервиса не даде шанс на Серина и с 6:4 затоври сета.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Втората част в мача започна по приказен начин за Цвети, която веднага проби съперничката.

Сякаш нищо от първия сет не се бе променило и далеч по-спокойната на корта бе Цвети. Тя се добра до брейкбол, който хладнокръвно реализира.

За съжаление обаче българката не успя да го затвърди. Дали от притеснение или по друга причина, за първи път в мача тя показа колебание в сервиса си, а срещу Серина подобни грешки биват наказвани.

Американката връщаше мощни ретури, с което успя да изкове рибрейк и се върна в мача. Това й вдъхна увереност, като тя за първи път в мача установи контрол над играта и диктуваше случващото се на корта.

Серина продължи да е много по-агресивната тениситка, но този път непредизвиканите грешки в играта й липсваха, а това създаваше доста проблеми на Цвети, която от своя страна не успяваше да немри чудесният си сервис от първия сет.

Цвети успяваше да се справи в няколко поредни свои подавания, но за съжаление рухна в осмия гейм. Три поредни непредизвикани грешки подариха преднина от 0:40 за Серина, която нямаше как да не се възползва от създалата се ситуация.

Американката проби и трябваше просто да сервира за сета, като мощният й начален удар се притече на помощ, за да триумфира с 6:3.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

За съжаление третият сет започна по възможно най-добрия начин за Серина, която постигна пробив още в първия гейм, а след това го затвърди.

Откриващият гейм бе маратонски, като премина през шест равенства 40:40, а Цвети трябваше да спасява три брейкбола. Тя можеше да обърне нещата, но не успя да прехвърли топката над мрежата от около метър разстояние, което помогна на Уилямс да достигне до четвърта точка за пробив, при която вече прошка нямаше.

Макар да се измъчи, Серина затвърди пробива. В играта и на двете личеше умора, но сякаш тя се отразяваше повече върху играта на Цвети.

Българката успя да спечели подаването си за 1:2, но геймът отново се оказа твърде дълъг и премина през доста разигравания, което със сигурност не бе отлична новина в тези мигове на сериозна умора.

Серина започваше да изглежда все по-добре на корта, като освен асовете, в арсенала си тя включи и отлични уинъри от форхенд, които оставяха уморената Цвети без шансове.

Двете спечелиха по две свои подавания, докато не дойде решителния за изхода на мача седми сет. В него Цвети поведе с 40:15 на свой сервис, но Серина я пречупи.

Уилямс се бореше за всяка своя точка като за последно, като успя да постигне обрат и проби в решителен момент.

Американката поведе с 5:2, като оставаше само да спечели сервис гейма си. Тя го направи и намери място на полуфиналите, с което сложи край на приказката на Цвети Пиронкова.

Снимка: Getty images/Gulliver photos