Гръцка студентка с двигателни проблеми изживя мечтата си да се качи върха на планината Олимп - най-високия в страната.

Елефтерия Тосиу, която през целия си живот е в инвалидна количка, бе занесена до горе от бегача на дълги разстояния Мариос Джанакоу.

Мъжът качи на гърба си Елефтерия за по-голямата част от маршрута, за да могат двамата заедно да изпитат удоволствието от това да сa на връх Митикас, издигащ се на 2917 метра надморска височина.

Така Тосиу става първият човек с увреждания, който изкачва най-високото място в Гърция. За този, който сбъдна нейната мечта - Мариос, това не е нещо ново. Атлетът вече го е правил над 50 пъти.

Още двама негови приятели са му помагали в носенето на момичето към върха, но основната работа върши той в най-тежките и стръмни участъци по пътя. Преносно и буквално.

"Беше много напрегнато. Щастлива съм, че можех да се движа. В края на всичко усещането беше невероятно, когато осъзнахме какво сме направили", споделя студентката от Драма.

Снимка: Marios Giannakou Instagram

Двамата са съграждани и са се срещнали за първи път през септември чрез общ приятел. Тогава Елефтерия споделила за своята мечта, която винаги и е изглеждала неизпълнима.

С приближаването на зимата обаче Мариос, който е бягал на ултрамаратони и е участвал в ендуро състезания в пустинята - включително в Аризона (САЩ) и недалеч от Южния полюс, решава да събере малък екип. И да опитат заедно да сбъднат една човешка мечта.

"Имаше много трудности. Беше нещо, което се прави за първи път. Трябваше да организираме отбор от хора, но най-трудната част бе психологическата. Мъж загуби живота си на този връх ден по-рано", обяснява Джанакоу, който - по всичко личи - не се плаши от трудностите.

Снимка: Marios Giannakou Instagram

Олимп е известна като планината на боговете в гръцката митология и за да стигнеш до "трона на Зевс" са ти нужни издръжливост, характер и концентрация, защото никога не е изключено да паднеш жертва на някоя хлъзгава скала. Не е най-високото и трудно място за катерене на света, но има своите особености и не е за подценяване.

"Имаше някакво притеснение, защото имаше скали пред нас и зад нас, но никога не е имало реален страх, че няма да успеем", обединяват се двамата.

Снимка: Marios Giannakou Instagram

Съвременният герой на доброто дело е роден и израснал в Драма, и е служил във военноморските сили на Гърция през 2016-а и 2017-а. Благородният му и трогателен жест привлече вниманието дори на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис, който поздрави двамата с видео обръщение.

"Никога не съм правил нещо по- хубаво. Мисля, че това ме изгради като човек", казва в заключение Мариос, който вече познава изключителното чувство от това да сбъднеш нечия мечта.

Елефтерия учи биология в Солун, а рядкото й заболяване не й позволява да използва крайниците си. Тя обаче вече е готова за следващо предизвикателство.

След изкачването на "трона на Зевс", какво би могло да я спре или уплаши?