Преди 40 години "Гадзета дело спорт", имащ репутация на една от спортните библии на планетата, написа: "Няма друго събитие като световното първенство по футбол. Планетата спира да се върти."

И това - преди още "скуадра адзура" за спечели точно онова великолепно издание на Мондиалите през 1982-ра.

Най-странният, различен, някак изкуствено наложен ни, но пък превърнал се постепенно в класика Мондиал отмина. Първенството в Катар бе уникално по много причини. Изговори се много за неща извън терена около турнира още от избирането на страната-домакин. Но в тези 28 дни видяхме всичко онова, което кара "планетата да спре да се върти".

Като качество и съдържателен футбол - спорно дали това бе най-добрият Мондиал. Като интрига на мачовете, драми, сюжетни линии, рекорди, сензации, а и с невероятния му финал, несъмнено Катар 2022 остава паметен. Но е време да затворим страницата и да погледнем напред.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА С НЕВЕРОЯТНИТЕ СТАДИОНИ НА МОНДИАЛ 2026>>>

Стадион "Ацтека" в Мексико Сити

Снимка: Getty Images

Само 43 месеца ни делят от Мондиал 2026, който е през юни и юли, а не през последня месец на годината. Това е традиция, разбира се. Но останалото около следващото световно също го прави различно, уникално, а и коренно противоположно на това, което гледахме до неделя.

В Катар имахме турнир в един град, на разстояние две-три спирки със специалната метролиния, бяха кажи-речи всички стадиони. 47 километра разделяха най-отдалечените. Това не се е случвало от първия Мондиал през 1930-а, когато цялото първенство се провежда в Монтевидео.

След три години и половина световното е в три държави - Канада, САЩ и Мексико. Това се случва за първи път в историята.

Северна Америка става дом на футбола, а шампионатът ще е пръснат в четири часови зони от Маями до Ванкувър, от Торонто до Мексико Сити.

Тук няма стадиони-съседи. Не можеш да посетиш два, че и три, че и четири при добро желание, мача в един ден. Между Ванкувър и Маями разстоянието е 5519 километра. Между канадските градове и Мексико Сити докосва 4500 километра.

В пълен контраст с Катар е и инфраструктурата. Тук няма да има "строителство за един ден" - в Доха построиха 8 стадиона за милиарди само за 10 години, от нищото. И днес те остават "бели слонове", тъй като в страната няма отбор, който да се нуждае от арена, по-голяма от 5-6 хиляди места като капацитет.

В САЩ, Мексико и Канада всички 16 стадиона са готови, като само на два ще има някои подобрения в следващите три години. Мултифункционални, работещи на пълни обороти спортни храмове, които чакат за втори път най-голямото събитие в Северна Америка. Няма как да забравим Американското лято на 1994-а, когато в Щатите българският отбор взе бронз.

Е, ето и още нещо, което ще ни върне към онези паметни дни. Часовете на мачовете през 2026-а. Естествено, преобладаващо ще са нощни за Европа, освен в уикендите, когато в Северна Америка по един мач ще се играя по обяд, а у нас ще е 19-21 часа. Финалът също се планира да е в удобен за Европа час, вероятно 18 или 19 часа по Гринуич (20-21 у нас).

Това ще е първият Мондиал с 48 отбора. Съответно - ще има доста повече мачове. И, естествено, от там идва още един рекорд, който прави следващото световно първенство уникално - то ще продължи цели 37 или 38 дни. Никога досега не е имало толкова дълъг турнир за малката златна купа. Вероятно ще започне на 12 юни, петък, а ще завърши на 19 юли, неделя. Още не са фиксирани точните дати.

Цели 17 отбора като минимум ще представляват континентите Азия и Африка, което също е нечувано досега. В Катар бяха 11. Европа запазва 13 квоти, така че бързаме да погасим оптимизма ви, ако се е появил такъв при вестта, че отборите на световното се увеличават. Пътят на България остава все така сложен, няма по-голяма квота от Стария континент.

Форматът не е уточнен окончателно, като се чака решение до средата на 2023-а по темата. Дали ще са групи с по три отбора, дали ще се запази сегашния, но с плейофен кръг преди осминафиналите и т.н. Планират се поне 80 мача, 60 от които ще са на територията на Щатите, а останалите - по 10 в Канада и Мексико.

Легендарният "Ацтека" в Мексико Сити е фаворит да приеме финала, макар да сме сигурни, че американските долари, бизнес интереси и телевизионни гиганти ще имат какво да кажат по темата.

Ако това се случи, Сърцето на Америка, както е наричан митичният стадион, ще стане първият в историята, приел три финала на Мондиал (след 1070-а и 1986-а). Именно там Пеле и Марадона прекрачиха в пантеона на безсмъртните във футбола. Първият с третата си световна титла, а вторият - с единствената, но оставаща незабравима заради ролята му за нея.

Контрастът на Мондиал 2026 с този в Катар е очевиден.

Но и това световно ще е уникално. И с появата на новата генерация суперзвезди, която неизбежно ще измести Меси, Роналдо и останалите, няма съмнение, че ни чака още една лудост.

Както винаги, когато започне световното първенство - за справка само върнете лентата в главата и сърцето от случилото се в неделя, както и от посрещанията на аржентинци, французи, мароканци и хървати. Лудост.

Само 43 месеца до следващата. Нямаме търпение.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА С НЕВЕРОЯТНИТЕ СТАДИОНИ НА МОНДИАЛ 2026>>>

Ултрамодерният и красив "Mercedes-Benz Stadium" (Атланта) ще се казва "Атланта Стейдиъм" за турнира. И тук имаше Супербоул съвсем наскоро, защото това е още едно от архитектурните бижута на НФЛ. 75-хилядната арена е само на 6 години и струваше около 2 милиарда долара, а мачовете на местния Атланта Фалкънс са удоволствие за зрителите в тази обстановка.

Снимка: Getty Images

Стадион "Хард Рок" в Маями ще е хардрок и за Мондиала - тук се очаква да има голям акцент от топ мачове, включително в елиминациите. Арената в Маями Гардънс прие Супербоул преди 3 години, а сега има честта да е домакин и на световно по футбол.

Снимка: Getty Images

"MetLife Stadium" в Ню Йорк - милиардно бижу, което по време на Мондиал 2026 ще се казва "Стадион Ню Йорк" заради изискванията на ФИФА стадионите да не носят имена на спонсори за световното.

Снимка: Getty Images