Миналото лято саудитските шейхове пръснаха 1 милиард долара, за да затворят в златна клетка някои от най-горещите имена на световния футбол.

Само 6 месеца по-късно обаче вече се забелязват първите пукнатини в амбициозния план за превръщането на местния шампионат в един от най-силните на планетата.

Емблематичен е съвсем пресният пример с бившия капитан на Ливърпул Джордан Хендерсън, който не издържа на порядките и хвана обратно самолета за Европа, кацайки в далеч по-гостоприемния Амстердам, за да подпише с Аякс.

Идва ли краят на мегаломанския проект? И могат ли пробойните да бъдат запушени с пачки?

Случаят с Хендо е емблематичен. Той дойде със статута на капитан на Ливърпул, като се присъедини към Ал Етифак, където треньор е друго емблематично име на мърсисайдци - Стивън Джерард. Но това, което трябваше да се превърне в арабска приказка (скъпоплатена, разбира се), заприлича по-скоро на кошмар.

Според английските медии, Хендерсън е споделил, макар и неофициално, шокиращи факти за местните порядки. Халфът е останал изумен от отношението към жените и хомосексуалистите, от слабата посещаемост на мачовете, от високите температури и липсата на каквито и да било развлечения в страната. Потресаващо е нивото и на условията извън фокуса на камерите - Хендо бил принуден да ползва праисторически център за възстановяване, липсвали масажисти и обучени технически лица.

Или както написа "Сън" - "Саудитският футбол е бляскава опаковка, но без съдържание в нея".

Getty Images

Но има нещо много важно - тук не става дума за единичен случай.

Друго емблематично име - Карим Бензема, също гледа с едното око отново към Европа. Френският голаджия изостави Реал Мадрид, за да поеме към пустинята по широка финансова магистрала. Но местният живот очевидно не му се понрави.

Бензема се изпокара с треньора си, закъсня за старта на подготовката, не разговаря със съотборниците си - все неща, заради които беше привикан на разговор от ръководството. На срещата Бензема е пожелал да напусне, но не му е било разрешено. Причината е ясна - репутационните щети, които ще понесе цялата саудитска футболна система.

Ами какво да кажем за Неймар? Бразилецът дойде със статута на суперзвезда и само 5 мача по-късно се контузи тежко, поради което няма да играе още поне половин година. Играчът бе нарочен за гонене от клуба си Ал Хилал, но след като се разшумя около Хендерсън, раздялата бе "замразена". Причината е идентична - да не се шуми около разпадащата се система.

Getty Images

И когато обаче се говори за бъгове в арабската футболна матрица, редно е да се отбележи и другата страна.

Играч като Кристиано Роналдо се наслаждава на повече от успешни изяви с Ал Насър и публично не спира да твърди, че е щастлив от избора си. Голямата разлика между португалеца и Хендерсън, Бензема и Неймар обаче е, че той няма нужда от забавления. В деня му дисциплината и работата върху собственото си самоусъвършенстване е на първо място, а арабският свят предлага чудесни възможности за това.

Накрая, но не на последно място, трябва дебело да се подчертае един факт. Цялата арабска офанзива в световния футбол (а и спорт) бе с една голяма цел - да се спечели домакинството на Мондиал 2034. Към момента страната е без конкуренция и на практика може да счита мисията за успешна. Пита се в задачата - какъв е смисълът тази инвазия да продължава? И колко още има до края й?

Към момента арабската футболна корона изглежда все още солидна, а отлюспващите се рубини все още не са достатъчно много, за да наранят сериозно имиджа й. Но както често сме свикнали да виждаме във футбола, а и в живота като цяло - тръгне ли един процес, трудно може да бъде спрян. Дори и с дебели пачки...

Снимка: Getty Images