В дните, в които имаме достатъчно време у дома край телевизор или компютър, а спортни събития на живо няма, на помощ идват класиките. Corner.bg ще ви върне към някои от тях - паметни моменти в спорта, които в задъханото ежедневие обикновено нямаме време да си припомним. Е, сега можем да го направим.

Тенис финалът на "Уимбълдън" през 2008-а, който противопостави двам от титаните на съвременния тенис - Роджър Федерер и Рафаел Надал, е сред най-великите в играта.

Финалът преди 12 години бе игран в продължение на седем часа заради дъждовните паузи, но в крайна сметка Рафа детронира Роджър след 3:2 сета (6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8), 9:7). Това бе трети пореден финал на "Уимбълдън" между двамата доминатори на световния тенис и все по-вероятно изглежда, че ще е последният.

6 юли 2008-а бе дата, на която Федерер бе на месец от деня, в който ще навърши 27 години. В онзи момент бе прекарал 231 поредни седмици като световен №1.

Усещаше се, че Надал е близо до това да го свали от трона. Само 4 седмици по-рано испанецът унищожи Федерер на финала на "Ролан Гарос" - 6:1, 6:3, 6:0 за четвърта поредна титла. Можеше ли швейцарецът да се възстанови от този удар?

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Две години по-рано Федерер победи Надал на финала на "Уимбълдън в четири сета, а през 2007-а за успеха му трябваха пет.

И двамата играеха за историята. Надал се опитваше да стане първият, който печели последователно френския и британския турнир от 1980-а (Бьорн Борг). Федерер искаше да подобри рекорда си, който делеше със същия човек, с шеста поредна титла на "Уимбълдън". Това бе последният мач на централния корт преди да бъде построен покрив. Така че дъждът бе фактор. И то огромен.

"Всеки се чудеше дали денят ще завърши с края на серията на Федерер. Надал го доближаваше, но швейцарецът още бе кралят", спомня си кореспондентът на Би Би Си Джонатан Оверенд.

Дъждът отложи началото на мача с 35 минути, а първата точка в него бе разиграване с 14 удара, завършило с успешен форхенд на Рафа. Испанецът проби в третия сет, а после съперникът му изпусна две точки за пробив и Рафа затвори сета с 6:4.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

"В този първи сет Федерер осъзна, че това ще е най-трудният му финал на "Уимбълдън". Но това чувство, че ще обърне мача витае във въздуха. Той вече изоставаше с 0:2 сета и тъмните облаци надвиснаха над централния корт. В третия сет при 3:3 Федерер губеше с 0:40, но с пет поредни точки поведе. При 5:4 в негова полза заваля и играчите напуснаха корта", припомня Оверенд.

Дъг Дигсън, който отговаря за съблекалните на "Ол Инглънд Клъб", споделя, че в паузата Надал е слушал музика от своя CD плейър, а Федерер е легнал на едно от леглата в стаята за физиотерапия.

Мина час преди дъждът да свърши и покривалото да бъде махнато. В 18:11 часа британско време дуелът продължи. Федерер намали на 1:2 сета след ас в тайбрека, който бе последван от яростен рев от трибуните. Федерер споделя, че дъждът го е посъбудил от първоначалния шок. Защото само преди месец Рафа го унижи на "Ролан Гарос".

"Казах си, че ако ще губя този мач, трябва да е с достойнство", признава Маестрото.

Четвъртият сет бе още по-епичен, а напрежението и вълнението се увеличаваха. При 4:5 Федерер сервираше да остане в мача, но изостана с 0:30. Нови четири поредни точки и той пак бе в играта. Последва тайбрек за историята.

"Този тайбрек бе невероятен. Ние коментаторите се редуваме в сетовете, а на колегата ми Аластаир Ейкин му се падна да коментира втори и четвърти. Наслаждавах се на тайбрека от пейката зад коментаторската кабина и се надявах да има пети сет, за да дойде пак моят ред", признава Оверенд.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Надал бе много близо да довърши започнатото, тъй като поведе с 5:2 точки. Първата му титла на "Уимбълдън" бе на ракетата, но напрежението бе твърде голямо. Двойна грешка доведе нещата до 4:5. После Федерер изпусна сетбол, а Надал - мачбол. След успешен форхенд на Маестрото и изпуснат бекхенд на Рафа, шоуто влезе в пети сет.

"Федерер имаше психологическото предимство, защото изравни от 0:2, а и историята бе с него. Той бе петкратен шампион, но само глупаците биха отписали Надал", припомня Оверенд.

В 19:53 ч при 2:2 гейма, отново заваля. Играчите се прибраха, покривалото бе опънато. По всичко изглеждаше, че двамата гладиатори ще се върнат в понеделник, за да доиграят, но това се случи само половин час по-късно. До края на двевната светлина в Южен Лондон оставаше само около час.

"Хората говориха как финалът ми с Бьорн Борг от 1980-а е най-великият, но гледайки този си казах: "това е най-добрият мач, който съм виждал на "Уимбълдън", споделя Макенроу.

Всички на корта осъзнаваха, че това е двубой, за който ще се говори от поколения напред. Мачът влезе в петия си час и при 4:4 гейма Федерер получи точка за пробив, която бе спасена. Виковете "Роджър, Роджър" и "Рафа, Рафа" се чуваха между точките. Надал се докопа до 7:7 гейма в минутите, когато часовникът показваше 21:00 ч. Супервайзерът на мача не можеше да повярва, че той продължава в този късен час.

"По телевизията всъщност не се виждаше колко е тъмно заради филтрите, които се използват. При 7:7 бе ясно, че могат да се изиграят още максимум два гейма. Щеше да е нечестно мачът да се прекъсне при предимство за някого", припомня Оверенд.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Надал проби за 8:7 гейма, а чичо му Тони избухна на трибуните. Ако Федерер бе изравнил за 8:8, мачът щеше да бъде прекъснат. Маестрото обаче заби форхенд в мрежата в следващия гейм и съперникът му се свлече на земята в еуфория. Светкавиците от фотоапаратите го огряха ясно заради тъмнината на корта.

"Уимбълдън" имаше нов шампион. А тенисът видя най-великият мач в историята на свещената трева.