Президентът на волейболната федерация Любо Ганев представи пред медиите и приветства с добре дошъл новия национален селекционер Джанлоренцо Бленджини.

"Радвам се за него, биографията му е по-дълга от пет страници и пет години е бил треньор на Италия - започна Ганев. - Хубавото е, че договорката ни е за цялостна работа. От него ще зависи всичко - и работата, и стиковането с младите състезатели. Той ще помага за израстването на подрастващите. Така младите ще могат веднага да заемат място в мъжкия тим.

Голямата цел е Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 година. Сигурен съм, че с правилна работа ще я постигнем. Ние като федерация осигуряваме всичко - щаб, контроли, лагери, възстановяване. Всичко е в ръцете на треньорите.

България ще бъде сред домакините на Европейското първенство през 2026. Континенталните първенци автоматично ще получават право да играят на Олимпийските игри. Ще има и Световно първенство в Полша година по-късно, квоти се печелят и от Лигата на нациите.

Успех на отбора! Ние сме зад тях. Да са здрави и, както винаги съм казвал, да си оставят душата и сърцето! На Бленджини му казах, че днес може да е с костюм, от утре ще дава интервюта само по анцуг.

Много важно е желанието да направим нещо голямо. Договорът му е за 3 плюс 2 години, като първата част изтича през 2026-а. Контрактът ще бъде подновен автоматично, ако бъдат изпълнени две от трите цели, поставени пред отбора. А те са:

- класиране в първата осмица на Лигата на нациите

- класиране сред първите 8 на Световно първенство

- класиране сред първите 6 на Европейското първенство, на което сме и домакини.

При изпълнение на две от тези цели, автоматично се включва клаузата за още две години договор. Ако не се изпълнят, ще седнем отново да преговаряме с Бленджини и можем да продължим заедно или да се разделим.

Но настройката ни е той да остане до Олимпийските игри през 2028."