Новият волейболен селекционер на България за мъже Джанлоренцо Бленджини бе представен официално от ръководството на федерацията. Италианецът говори за проекта, с който се е захванал, както и за философията му на работа и игра.

Опитният наставник призна, че е бил изненадан от мисленето на някои играчи, които не искат да играят за България. Договорът му е за 3 плюс 2 години, а целите - ясно записани в него. Погледът и стратегията са към Олимпиадата през 2028 г.

"Благодаря за доверието на федерацията и на президента Любо Ганев - започна при представянето му Бленджини. - Държа да кажа някои неща. Първо съм много доволен от тази възможност, от този голям проект. Много важно е желанието да направим нещо голямо. Другото важно е, че ми дадоха пълна свобода да си изградя щаб, да направим добър отбор.

Комплименти за федерацията, че има такава стратегия и поглед в бъдещето. Повечето отбори обикновено имат цикъл от следващите четири години до Олимпийски игри, а ние имаме хоризонт за работа от 5 години. Имах опции да продължа в голям клуб като Лубе и други варианти, но избрах България.

За мен е необяснимо и недопустимо да разбера, че има играчи, които не искат да играят в националния отбор. И не говоря за ветерани, които са на 35-36 години. Става дума за състезатели в активна възраст. На мен ми трябват напълно отдадени играчи. Такива, за които е чест и гордост да представляват България. Нужна са ми играчи, които могат да се жертват, да страдат, да се борят, да се научат да губят първо, за да могат да побеждават утре. Трябват ми хора, готови да влизат в огъня.

Такива, които искат да представляват България, без да си задават въпроси. Тези, които отказаха и не са тук, няма да бъдат с нас и през следващите пет години или поне докато аз съм селекционер. Трябва да променим мислене, манталитета.

Имаме много работа, пътят е дълъг и труден. Не мога да обещая, че ще успеем, но мога да кажа, че ще направим всичко, което е по силите ни. Мечтата е да се класираме на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028. Оставил съм си място на тялото, където да си направя татуировка на олимпийски символ, с което да ознаменуваме този успех.

Познавам от българските треньори Пламен Константинов, с който сме в отлични отношения. Познавам Желязков, били сме в два близки клуба в Италия. Повтарям, че съм благодарен на българските треньори, изградили младите ви състезатели, както и на италианците Буратини и Кадеду, които са работили с тях в последно време.

Предпочитам да не назовавам играчите, които не пожелаха да дойдат в националния отбор. Искам да се концентрирам върху това, което имам, а не върху това, което нямам. Да не губя излишна енергия.

Първата година ще бъде опознаване с отбора. През втората трябва да изградим печеливш стил на игра. През 2026-а вече е нужно да наберем скорост и на направим скок, защото няма да ни остава много време до Лос Анджелис."