Волейболната федерация на Русия иска да получи $80 милиона като компенсация за това, че на страната бе отнето домакинството на световното първенство. Мондиал 2022, който е двадесети юбилеен форум от подобен ранг в спорта, трябваше да се проведе между 26 август и 11 септември тази година в десет руски града.

Инвазията в Украйна и началото на войната на 24 февруари обаче принудиха Международната волейболна федерация (FIVB) да се откаже от възможността Русия да бъде домакин на световното. Все още не е ясно къде ще се състои първенството.

Генералният секретар на руската федерация Александър Яременко обяви, че вече е подадена жалба към Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, с която руснаците искат да бъдат компенсирани за отмяната на шампионата.

Търсената сума се равнява на близо $80 милиона.

“Подали сме нужните документи в CAS. Събрали сме всички разходи, такси за участие, изхарчени за подготовката пари… Общата сума е почти $80 милиона”, каза Яременко.

Очаква се груповата фаза да се проведе в няколко различни държави, осминафиналите да се изиграят в максимум две страни, а полуфиналите и битката за титлата да бъдат в една страна-домакин.