"Онези, които искат да полетят високо във въздуха, трябва да бъдат търпеливи, да работят усърдно и да не пришпорват времето. Избързването ме е водило винаги до неприятен резултат", казва шампионката на троен скок Габриела Петрова.

Срещаме се с нея ден преди да замине за поредния лагер в Турция, където ще се подготвя за една от най-важните години в спортната ѝ кариера - годината на завръщането ѝ след 18-месечна травма. При Габи добрите резултати идват след паузи. Така се случи и в началото на 2024 година, когато Габриела Петрова даде постижение номер 1 за Европа с 14,38 метра и доказва, че възстановяването ѝ след травмата е успешно.

За Габи тройният скок е и една красива метафора за бъдещето. Отскачаме нагоре в серията на dir.bg - "Истории от бъдещето", която ще обедини най-важните уроци и послания на бележитите мъже и жени на България. В специално интервю и фото-сесия шампионката споделя най-важния си урок в живота.

"Като ветеран в тройния скок вярвам, че който иска да лети, трябва да е търпелив. Казвам го от личен опит. Причина за голямата ми пауза бе една тренировка, на която треньорът ми каза: "Недей да правиш повече упражнението", но с моя максимализъм продължих още серии, паднах и си скъсах връзките на глезена. Опитвам се да вярвам, че всяко зло е за добро и бях предпазена от нещо по-страшно. Ще дам всичко от себе си!", казва лекоатлетката.

Клишето, че две крачки назад не са отстъпление, а засилка, важи с пълна сила в историята от бъдещето на Габи.

"Проблемите и контузиите, с които трябва да се справям, са ме мотивирали да се движа напред и да преодолявам препятствията".

Настоящата 2024 година е изключително важна за Габи, която се готви за Европейското първенство и Олимпиадата в Париж. През февруари тя направи опита, който я нареди като №1 на континента към момента.

"Усещането да си номер 1 е хубаво, но въпросът е, че за професионалните спортисти това са сезонни ранглисти, които се образуват в началото на зимния сезон. През май започваме същото отначало за лятното класиране. Постиженията дават увереност и самочувствие, защото след тази дълга пауза, в която не се състезавах, имах нужда да натрупам бързо резултати, за да се насоча смело към Олимпиадата и Европейското първенство, които предстоят след няколко месеца. Засега имам норматив за Европейското, а класирането за Париж предстои."

Следвам примера на Тереза Маринова и Ива Пранджева, които ме мотивират да стигам все по-далече и все по-високо. Примерът в спорта е много важен. В годините съм се докосвала до велики имена и спортисти, хора, от които можеш да научиш много за живота. Ако искаш да си шампион на пистата и в спорта, трябва да си шампион и в живота. Или имаш характер на победител, или нямаш. Не се притеснявам да искам съвети, за се водя по тях в моя път напред", споделя Габи.

Шампионката на троен скок Габриела Петрова в специалната серия на dir.bg - "Истории от Бъдещето"

Снимка: Радина Ганчева за dir.bg

Казва, че тройният скок сам я намира сред всички дисциплини, защото там е най-добра. Дори най-ранните ѝ спомени от детството за свързани със спорта.

Животът и винаги е бил обвързан с активността, а погледът към бъдещето - оптимистичен!

"Смятам, че енергията, която излъчваме, привлича кореспондираща енергия към нас. Тоест ако сме положителни към ситуациите, извличаме си поука или си учим уроците, това ще е крачка напред към успеха. Знам, че ще дойде онзи ден, в който ще трябва да сложа край на моята кариера, макар да не ми се иска. Спортът е до време, затова се стремя да развивам и другите си интереси. Колкото повече се приближавам към този момент, толкова повече ще избистря ума си, приемайки случващото се по мъдър начин. Когато този ден дойде, аз ще знам много добре накъде ще продължа", споделя Габи.

Дисциплината и последователността са качествата, които я водят нагоре по стълбицата.

"Волята ми е голяма. Непримирима съм. Като си поставя цел, давам всичко от себе си. Все още съм на пистата заради тези качества и именно те поддържат глада ми за скачане и състезание".

Габи не се страхува, макар тройният скок да е една от най-травматичните дисциплини в света на спорта.

"На пистата няма място за страхове и несигурност. Чистят се по време на тренировъчния процес. По време на състезанието трябва да мислиш само и единствено за най-добрия резултат и за това как да надскочиш себе си".

Признава, че единствените ѝ опасения са за бъдещето на спорта след 100 години.

"Виждаме, че все повече се опитват да комерсиализират състезанията. Атлетиката започна да страда от това, защото комерсиалните турнири, на които ходим като Диамантената лига, например, все повече отдават значение на телевизионното време и на това кой ще попадне в полезрението на зрителите. Въвеждат се нови правила, които не са много добро решение за спортистите, без да се допитват до нас и само за да има зрелище за публиката. Това не е добре, защото ние сме главните действащи лица. Ние трябва да даваме информация кое е добре за спорта. Тези експерименти не знам докъде ще доведат", казва тя.

Самата тя полага грижи както за физическата си подготовка, така и за психическата си стабилност.

"Имаме периоди с много тежки тренировки, а това неминуемо води до стрес и изнервяне. Нормалните човешки емоции. Аз от известно време работя в тази насока с Ивет Лалова, която е сертифициран NLP коуч. Тя ме подготвя ментално. Едно от най-важните неща, които научавам от работата с нея е, че човек трябва да се опитва да овладява емоциите си в най-важните моменти. Да заглушиш вътрешния глас, който се опитва да те саботира. Има моменти, в които менталната подготовка е толкова важна, колкото и физическата. Дори има моменти, в които тя изпреварва".

Шампионката на троен скок Габриела Петрова в специалната серия на dir.bg - "Истории от Бъдещето"

Снимка: Радина Ганчева за dir.bg

Признава, че макар понякога трудно, успява да владее емоциите си в личния живот

"Ние, жените, сме урагани, вихрушки... Палим и набираме бързо. Често пъти има ситуации, в които ми се е искало да преброя до десет, преди да реагирам. Понякога несправедливостта ме изкарва извън контрол. В такива моменти се старая да дишам дълбоко. Преценявам ситуацията и се питам: "Заслужава ли си да хвърля толкова емоции и сили за нещо, което не мога да променя, просто защото не зависи от мен?" Опитвам се да запазя себе си, когато не влияя на случая", споделя откровено шампионката.

Очакванията, които има за своя път, понякога натежават. Казва, че основна причина за тази тежест е самокритичността ѝ.

"Самоанализирам се. Когато нещо не се получи, първата ми работа е да видя аз къде съм сгрешила. Тройният скок е индивидуална дисциплина и макар да има хора, които ми помагат в тренировките, аз съм тази, която трябва да свърши работата на пистата. Зависи от мен и първото, което правя е да търся грешката в себе си"

Казва, че хората не знаят много неща за самата нея. Единствената част, която показва в социалните мрежи е спортът.

"Мисля, че така е редно. Останалото е мое и стига до най-близките ми", категорична е тя.

Донякъде е спортист и в личния си живот.

"Моите 24 часа са подвластни на подготовката ми. Тренировката ми не свършва с излизането от залата, а продължава през целия ден - от храненето до спането и възстановяването. Всичко е на високо ниво, за да има резултат от труда, който полагам. Неминуемо това се пренася и в личния ми живот".

Споделя, че макар да е с характер на победител, понасяла е и загуби.

Най-вече в личния си живот

"Губила съм хора. Имала съм необратими катаклизми, ставала съм далечна с близки, При мен, когато вратата се затвори, няма връщане обратно. Всичко приключва и животът продължава напред, защото така е трябвало да стане. Трябва човек да вярва, че това, което идва е по-добро от онова, което си отива. Само тогава може да остане глух и ням, когато се върнат да чукат на вратата му. Ако съумееш да погледнеш към кантара на времето и да отчетеш правилно везната, ще осъзнаеш, че когато нещо се е счупило, то няма как да бъде залепено така че да не личат пукнатините".

Поражение по отношение на спорта досега не е имала. Никога не е мислила за отказ, дори в най-трудните моменти.

Шампионката на троен скок Габриела Петрова в специалната серия на dir.bg - "Истории от Бъдещето"

Снимка: Радина Ганчева за dir.bg

"Прокрадвали са се въпроси дали да продължа, но това са мимолетни, светкавични мигове, които бързо ме напускат. Най-вече се случва, когато съм се контузила или се провалят тренировките ми, но смятам, че съм човек, който бързо се отърсва от негативните мисли и състояние. Ако вечерта съм била тъжна и съм плакала, на сутринта продължавам напред с усмивка".

Олимпиадата в Париж е най-голямата ѝ цел за годината

"През май започва сезонът на състезанията и ще се опитам по-рано да покрия норматив или да се класирам чрез ранкинг. След нашата среща става доста интензивно. Но който иска да полети, трябва да търпи!"

ИЗБРАНО