Мнението на единствения треньор, ставал шампион на България с три различни отбора, винаги е интересно. Ето какво каза Генерала пред "Корнер".

За "Истанбул ББ" - "Лудогорец"

"Лудогорец" има големи и реални шансове да продължи в Лига Европа, защото колкото и да си говорим за класа, не са най-големите отбори срещу тях в групата.

Ето, например - "Истанбул ББ". Те нямат никакъв опит в евротурнирите. "Хофенхайм" е в същата ситуация. "Брага" е традиционен участник, но кой знае какви големи резултати не е постигнал, за да го броим за гранд.

Затова мисля, че "Лудогорец" е в играта за класиране от тази група. Във футбола традициите и опитът са изключително важни. "Брага" и "Лудогорец" са най-опитните в Европа отбори в групата и това ги прави фаворити.

Съвсем реална цел е.

Колкото до мача в Истанбул, видях, че гостите бяха по-добри от съперника, повече възможности имаха да спечелят. Видях правилна организация, добър план и поведение на терена, едно изчакване да бъде притъпен първоначалния агресивен натиск, след което постепенно овладяха игрово предимство. Не помня кой знае какви моменти пред вратата им.

В тима на домакините имаше големи имена, но Адебайор в тази форма, в която го видяхме, реално сам се пазеше. Иначе показа голямо самочувствие по време на химна на Лига Европа преди мача, но дотам му беше силата!

Първенството с три конкурента за титлата

Участието на "Лудогорец" може да е добро за конкуренцията, тя би била доволна от интензивността на програмата на шампионите. Важен е съставът, броят на хората, ротацията, промените в такъв момент. И до колко ще се запълнят постове с хора, които до този момент са в сянка и излизат на преден план.

Първенството ще е оспорвано. ЦСКА най-вече, но и "Левски", имат големи амбиции. На "сините" им трябва време, много хора са нови. ЦСКА е близо до оптимално състояние.

Първите впечатления от Делио Роси в "Левски"

Виждам голямо доверие и респект към него от хората в клуба. Сигурно това се дължи на техните впечатления от работата му, която се вижда вътре и отблизо.

Определено предлага по-различни неща, но решаващи ще са резултатите, както е винаги във футбола. Препъването с "Ботев" не е фатално, но е видно, че има още върху какво да се работи в отбора. Трябва да се гради стил, а има достатъчно на брой и качествени състезатели. Това, което липсва, е синхрон. В сблъсък с добре организиран и сработен отбор, идват проблеми.

Имат 14 нови играчи, нормално е да няма синхрон. Той се прави трудно. Първо трябва да си убеден, че това са точните футболисти. После се изграждат взаимоотношенията вътре в колектива и на терена. Преценява се тежестта на постовете, които има като класа един отбор. Не всички могат да са от голяма класа, но най-добрите дърпат останалите, а другите са в тяхна услуга.

В "Левски" си личи, че каквото иска треньорът, играчите се стремт да го правят на терена. Не се получава винаги, защото липсва синхрон, но искат и знаят какво трябва да правят. Имат нужда от време.

За националния отбор

Още с назначаването на Петър Хубчев преди година бях убеден, че ще е позитивен ход. Ние преди време, като видяхме групата за Световното, бяхме ясно какво ни чака и доколко е реално да мислим за класиране.

Но за тази една година конкретните мачове - особено последните, са позитивни. Дори и загубата в Холандия с 1:3. Беше неприятен момент да играем с тях, те са футболна сила, бяха на ръба и трябваше да търсят излизане от тази ситуация.

Отборът има лице вече, има физиономия. Ако това се запази като тенденция, нашето самочувствие и очаквания към следващите квалификации ще са съвсем реални за класиране. Обнадежден съм.

Заговори се за контракта на Хубчев, който изтича скоро. За мен нямат основания да се замислят за раздяла с него, едва ли имат намерение да го направят. Това би било грешка.

Неговото оставане може да доведе до позитивно развитие, основата я има вече.