Александър Везенков се превърна в една от звездите на вечерта в световните квалификации по баскетбол, а официалната страница на Международната асоциация (FIBA) написа: "Гледате ли, Сакраменто Кингс?".

Този тим от НБА държи правата на аса на Олимпиакос, който направи изключителен сезон в Евролигата и попадна в идеалния тим на турнира.

Българската звезда поведе мощно отбора ни към победа срещу Литва с 29 точки и 11 борби в Самоков, но загубихме нещастно в края със 70:72.

В решаващи моменти индивидуалната класа на гостите си каза думата - все пак литовците са №8 в ранглистата на мъжкия световен баскетбол. Ние сме 52-ри.

Загубихме шансове за участие във втория кръг на световните квалификации, след като вече сме 1-4 в групата, а пораженията "на косъм" от литовците и Босна и Херцеговина у дома се оказаха решаващи.

Все пак във вторник гостуваме на босненците, и макар без шансове, отборът ни се кани отново да направи труден живота на фаворит.

"Жалко, залата бе пълна и пропуснахме добра възможност. Но отборът игра с огромно сърце - каза Везенков след загубата. - Благодаря на хората в Самоков за всичко, което правят тук и направиха за нас в тези дни. Но мисля, че е време баскетболът да се върне в София, там има една прекрасна зала - знам, голяма е, но ние можем да я напълним, ако се представяме така. Може би не от първия мач, но хората ще видят какво правим и колко искаме да побеждаваме.

Имаме играчи, които могат. И с мен, и без мен в състава, отборът се бори до последно. Винаги, когато мога, ще съм тук и ще помагам на националния отбор.

В баскетбола няма "почти". Има победа и загуба. Не стигна малко. Нямаме опит да изиграем последните минути на темпо, краката са уморени, направихме минути с грешни решения и това накрая се оказа решаващо.

Можехме да решим мача. Но... това е. Не се възползвахме от моменти, те грешаха, ние също...

За три дни е трудно, не можем да се сработим и да направим чудеса. Има много атлетични и перспективни млади момчета. Трябва да играят, да намерят отбори, където да са на игрището, а не да седят на пейката. И да работят много.

Чувствам се прекрасно в отбора. Казах от първия ден - можем да бием всеки, няма лесно, но можем. И този отбор можехме да го победим. Научен съм да мисля така, няма как да е друго."