Най-големият в историята на баскетбола - Майкъл Джордан не говори често. Но в Париж, където заведе притежавания от него тим на Шарлът Хорнетс, нямаше как да не застане пред медиите.

В залата на AccorHotels местата на репортерите бяха заети до краен предел, а въпросите към Джордан бяха много повече от тези към комисионера на НБА Адам Силвър и собственика на Милуоки Марк Ласри. Двата тима са във френската столица за мач, който в петък Шарлът загуби със 103:116 като част от сезона на НБА.

За Париж

Тук сме, за да увеличим популярността на бранда на Шарлът Хорнетс по света. Това е голяма възможност, а и чест за нас. Преди 23 години и аз играх тук на мачовете от "Макдоналдс Тур" (европейски срещу американски отбори - б.р.). Видях се и с Тони Паркър. Изобщо, изкарвам си чудесно.

За Леброн и сравненията с него

Той играе ли днес? Не...

Вижте, с тези сравнения... Ние играем в различни ери. Той е един от най-добрите играчи в света. Може би най-добрият играч в света. Знам, че е естествено да опитвате да сравнявате епохите, различните времена и големи фигури. Аз съм фен на Леброн, харесва ми да го гледам в игра.

Но лигата в момента има много талантливи играчи. Да, той оставя своята следа и ще продължи да го прави. Всичко е въпрос на лично мнение и пристрастие при оценяването. Той е невероятен играч, но всяко сравнение приемам с много условности.

За Зайън Уилямсън

НБА има огромен късмет да притежава този млад човек, неверятен талант и с голяма страст към играта. Това е нещо, което не можеш да си поръчаш. Или го имаш, или не. Роден си с това.

Нашият бранд "Джордан" видя в него този, който ще даде нова енергия в баскетбола. Ние имаме късмет, че и той избра нас. Но не можем да играем баскетбол вместо него. Това е неговата работа, а и неговото призвание. Мисля, че партньорството ни е великолепно. Онзи ден при дебюта му, видяхме просто анонс на това, което ни очаква с него. Страстта му, любовта му към баскетбола се вижда ясно, когато играе.

За НБА

Играта си е същата. Талантите пак ги има, емоциите, драмите. Променило се е това, че имаме по-млади и по-грамадни играчи. Универсалните играчи са по-малко. Но и днес, както и преди, трябва да стреляш, да подаваш, да защитаваш и да вкарваш фаулове. Трябва да играеш отборно и да побеждаваш.

Ако бях на терена днес, щях да играя срещу Антъни Дейвис, Леброн... Аз играех срещу Лари Бърд и Меджик. Дали и сега щях да имам същия успех? Кой знае... Но страстта и любовта ми към баскетбола щеше да е същата, каквато беше. Просто обичам тази игра, тя е целият ми живот.

За Джеймс Хардън, който може да счупи рекорда му (37.1 т. средно на мач)

Всеки рекорд е гордост за мен. Той доказва какво съм постигнал в играта. Да, радвам се, че този е мой. Това, което прави Хардън, е плод на невероятни тренировки и умения. Днес играта е далеч по-забавна, с много повече тройки, стрелби отдалеч. Хардън е почти перфектен при тях. Така че - ако успее, просто ще го поздравя.

Европейските играчи помогнаха за това баскетболът в НБА да стане по-разнообразен. Това е добре за лигата. Тя ще става все по-добра, има много разнородни таланти в нея. Те принуждават нас, американците, да се подобряваме и да играем по-разнообразно.

За глобалната популярност на бранда НБА

Невероятно е. Дриймтимът ни от началото на 90-те започна всичко това, а след това дойдохме да играем тук на "Макдоналдс". Сега имаме два отбора, имаме мач от НБА тук. Както и в Китай, вече и в Африка. Играта обикаля света. Радвам се, че съм част от това. Посоката е само напред и нагоре.

За покойния легендарен комисионер Дейвид Стърн

Без него нямаше да съм тук. Мисля че Адам (Силвър, който наследи Стърн и е до Джордан на пресконференцията - б.р.) ще каже същото за Дейвид. Той значеше много за НБА и играта. Визията му за баскетбола бе невероятна, научих много от него. Няма да ми стигне времето, за да кажа достатъчно за Дейвид Стърн. Нека просто още веднъж подчертая - той направи страшно много за баскетбола.