Официално обявиха имената на деветте жертви от катастрофата с вертолет над Калабасас, край Лос Анджелис. От неделя черната вест обиколи света, на борда е бил и Коби Брайънт, легенда на баскетбола и спорта изобщо.

Медицинската служба в Ел Ей пусна бюлетина си тази нощ българско време, след като чрез пръстови отпечатъци доказа самоличността на четири от жертвите.

Те са: Коби Брайънт (41 г.), Сара Честър (45), Джон Алтобели (56) и 50-годишният пилот Ара Зобаян.

Останалите, въпреки че не е уточнен методът на идентифициране, са обявени като Джиана Брайънт (13 г.), Пейтън Честър (13 г.), Кристина Маузър, Кери Алтобели и Алиса Алтобели.

Разследващите инцидента обявиха, че първият официален доклад за причините ще се появи най-рано след 10 дни, но всъщност пълната експертиза може да отнеме и месеци. Те пуснаха и видео, заснето с дрон, на това как се извършва изследването на всеки детайл по останките на мястото на инцидента.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Предполага се, че ударът на машината в земята е станал при скорост от около 2000 фута в минута (по официално обявление), което значи - малко над 600 м в минута.

Смята се, че пилотът е опитвал да увеличи скоростта и да вдигне машината над мъгливия облак, в който е влязъл.

Според Ранди Уолдмън, която е инструктор на пилоти в Калифорния, напълно нормално е при видимост, каквато се предполага, че е имало в неделя, дори най-опитен пилот да загуби ориентация.

Именно пилотска грешка при подценяване на ситуацията се изтъква за първи път като възможна причина за инцидента. Но и още един щрих е важен.

Джери Кидрик, ветеран в полети с бойни хеликоптери от армията на САЩ, познаващ отлично и въпросната машина Sikorsky S-76B, смята, че напрежението от това да не откажеш заявка от някоя знаменитост също влиза в работата на човек като Зобаян.

"Има огромен натиск от това - коментира полковник Кидрик. - Ако ти откажеш на суперзвезда от Холивуд да управляваш машината в тези условия, оставаш без работа, а друг ще го направи на твое място."

Снимка: AP/БТА

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos