Шампионът на България Левски Лукойл направи първата крачка към спечелването на титлата в Националната баскетболна лига за втора поредна година, след като надигра като домакин Балкан Ботевград с 94:88 (21:19, 26:20, 29:26, 18:23).

По този начин столичани поведоха с 1:0 победи в серията, в която се играе до 3 успеха

Срещата се разви изцяло по вкуса на "сините", които още преди почивката взеха инициативата в двубоя.

Тя започна с няколко смени на водачеството, като това продължи до самия край на първата четвърт. Във втората обаче играчите на Константин Папазов постепенно започнаха да увеличават преднината си и тя достигна 10 точки след кош на Деян Иванов 3 минути преди почивката.

Балкан успя да намали пасива си до три точки след ефектна забивка на Микаел Хопкинс, няколко успешни нападения за "сините" в последната минута ги изведоха на почивката с аванс от 8 точки при 47:39.

В третата четвърт преднината на домакините продължи да варира около 10 точки, което не даваше възможност на Балкан да застраши реално противника си.

Последната четвърт не предложи сериозна промяна в случващото се на паркета, а преднината на домакините достигна 20 точки за първи път 5 минути преди края след бърза атака, завършена от Ръсел Робинсън за 90:70. До края Балкан отговори с по-добра игра, но тя бе дотатъчна единствено, за да се намали разликата.

Най-резултатен за Левски Лукойл в мача бе Патрик Рембърт с 20 точки. Христо Захариев прибави 18, а със 17 завърши Деян Иванов. Калоян Иванов пък отбеляза 15 точки.

За Балкан Венцислав Петков завърши с 21 точки, а Микаел Хопкинс, Павлин Иванов и Брендън Браун добавиха по 12.

Вторият мач от серията е в четвъртък, отново в зала "Универсиада" в София.