Легендата на българския баскетбол Атанас Голомеев получи най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" I степен. То му бе връчено от президента Румен Радев, който с усмивка се протегна, за да успее да окачи ордена на грамадния, легендарен баскетболен деятел.

На церемонията присъстваха други две големи фигури от този спорт у нас - Георги Глушков и Владо Боянов.

Голомеев е отличен за приноса си в областта на спорта, а освен него, още петима българи получиха награди. По традиция орденът се връчва от президента на страната на политици, дипломати, общественици, музиканти, певци, спортисти, български и чужди граждани.

"Значимите успехи на тези хора ни дават повод да сме горди с българския народ. С това изразяваме благодарността на цяла България към тях. Техните успехи на световно ниво са знак за виталността на нашата нация. Вярвам, че вие водите след себе си достойни последователи", заяви Радев.

Атанас Голомеев е на 72 години, играе за ЦСКА, Левски и Академик (Сф) у нас, както и в Канада, и в Турция. Девет пъти е шампион на страната, четири пъти - носител на купата. Играе на пет европейски първенства за България (4 пъти е в идеалния отбор на тези турнири).

През 1991 г. го избраха сред 50-те най-силни играчи на ФИБА, а през август тази година влезе и в Залата на славата на баскетбола, в САЩ.

Между 1991-а и 1993-а е председател на българската федерация.

 

Снимка: БТА