"Никога не съм се отказвал", са думи, които в спорта се чуват често. Но не винаги могат да бъдат приети буквално и в пълния им смисъл и сила. В един спорт у нас обаче те се не просто думи, а реалност.

Изрича ги Антон Фиков - един от най-добрите състезатели в българския национален отбор по баскетбол на колички.

Той е и един от героите на епизода на "Тръпката е навсякъде", посветен на спортистите за пример. Тези хора са именно такива.

През септември този тим стигна до четвърто място на Европейското първенство в Босна и Херцеговина, в дивизия С на континента.

Година по-рано отново бе в четворката на най-добрите. Успехът не е случаен, защото у нас това вече не е хоби, а игра за момчета, които са стигнали дори до професионално ниво в шампионата на Италия.

Снимка: dir.bg

Цялата история, сглобена в разказите на основните герои в нея вижте във видеото с епизода.

"Ние сме на картата - казва Георги Иванов, лидер на тима ни. Той е спортист №1 на България с увреждания за 2022 г., играе в италианския Реджо Калабрия, заедно с Фиков. - Имаме баскетбол на средно европейско ниво. Моят живот е това. Ставам и отивам в залата. Пропускам рождени дни на приятели. Пропускам почивки с приятелката ми. Фокусът ми е там, в залата."

Иванов разказва и за организацията на спорта в Италия, като се старае да пренесе нещо от нея у нас:

"Италия е много напред в този спорт. Там има 50 отбора и всеки е професионалист. Това са двуразови тренировки, всеки е със заплата, спазват се режими. Има отбори, които имат състав в Серия А, в Серия В, както и само с деца. Искам тук да го направим.

Това опитвам да приложа у нас - да намираме деца, които имат физически увреждания и да ги вкараме в спорта. Да започват, примерно на 11 години... Като спортна база, технически и тактически вече имаме знанията.

Ако започнат на такава възраст, тези деца на 20 години могат да бъдат професионалисти и да играят в Италия, Франция... Това е възможност за тях."

Снимка: dir.bg

Двигателят на спорта в България, както и треньор в националния отбор - Владимир Искров, неизбежно е важна част от разговора.

"Изградихме отбора, след като въведохме стандарти и постепенно останаха правилните хора - казва Искров. - От състава през 2016-а не остана почти никой. Не всеки е готов да излезе от комфортната си зона. Тези момчета, които са тук, искат да побеждават, да станат европейски шампиони. Трябват ни още съмишленици и да привлечем още деца.

Пример за всички е Антон Фиков. Той си проби път в спорта и вече играе на професионално ниво".

Фиков има договор за три години с Реджо Калабрия и е определян за един от големите таланти в спорта.

У нас идва и италиански специалист - Антонио Кулиандро, който изпълвява длъжността национален селекционер. Той е един от най-добрите специалисти в Европа, наставник на Реджо Калабрия.

По покана на Георги Иванов, пристига тук, за да помага на отбора ни.

"Баскетбол на колички е нещо, което ми доставя удоволствие. Пътувам често, но за мен е радост да работя с тези момчета. Не съжалявам за избора си да дойда тук, отново бих взел това решение."

Спортът не е просто хоби. Не, това е път към самостоятелност за момчета с физически увреждания. Това е едно от нещата, които може да им даде баскетболът на колички. И да ги направи част от семейството...

Защото в този отбор всички са единодушни:

Ние сме семейство.

Снимка: dir.bg

Георги Иванов

Снимка: dir.bg

Антон Фиков

Снимка: dir.bg