Шакил О'Нийл така и не успя да изведе Орландо до титлата в НБА, но си остава един от пионерите на организацията. Легендата е първият избор №1 в историята на Меджик, първият играч на отбора, избран в Мача на звездите, както и първият такъв, попаднал в символичната петица на сезона.

Освен това бе и първият играч със статут на суперзвезда, който си тръгна от Флорида. За да отиде в Лос Анджелис Лейкърс и да оформи един от най-великите тандеми в историята, заигравайки с Коби Брайънт.

Феновете на Меджик със сигурност съжаляват за случилото се и за това, че Шак и Пени Хардауей не успяха да постигнат нещо голям с организацията. О'Нийл обаче е един от онези хора, които никой не може да мрази и по време на церемонията по "пенсионирането" на номера му, съпътствала загубата със 113:127 от Оклахома Сити, получи любов и уважение от трибуните.

Снимка: AP/БТА

"Никога не трябва да забравяш откъде си тръгнал. Моята професионална кариера започна тук. А и реално през по-голямата част от живота си продтлжавам да живея тук. Феновете ме приеха добре, а честно казано си мислех, че този ден никога няма да се случи", коментира легендарният център.

216-сантиметровият гигант, който несъмнено е един от най-доминиращите играчи в историята на баскетбола, прекара четири сезона с екипа на Меджик - от 1992 до 1996 година, записвайки средно по 27.2 точки, 11.8 борби, 3.1 асистенции и 2.8 блокирани изстрела .

През 1995-а тимът стигна до финал на НБА, където обаче бе спрян от Хюстън и Хакийм Олайджуон.

Така О'Нийл добавя още един номер към колекцията си с извадени от употреба - след №34 от Лос Анджелис Лейкърс и №32 от Маями Хийт.

Снимка: AP/БТА