Баскетболните национали на България отбелязаха прогрес в световната ранглиста на ФИБА след участието си на Европейското първенство. "Лъовете" се завърнаха на голям форум след отсъствие от над десетилетие, като до последно имаха шанс да се класират за елиминациите, но в крайна сметка напуснаха шампионата с баланс от 1 победа и 4 загуби в груповата фаза. Въпреки това, те се изкачиха нагоре в подреждането.

Българите вече са №47 в света с 269.3 точки, а преди началото на ЕвроБаскет 2022 заемаха 51-ата позиция. Лидер в световната ранглиста е САЩ със 760.7 точки, следван от новите европейски шампиони от Испания със 758.9 точки и Австралия със 741.1 точки. Най-голям прогрес бележи Бахрейн (18 места), а най-много позиции отстъпва Катар (14). Американците не са сдавали върха откакто ФИБА създаде тази ранглиста.

Испанците напълно очаквано са №1 и в Европа, следвани от Франция и Сърбия.

В подреждането на Стария континент България е №24. Следващите мачове на страната ни са на 10 и 13 ноември, когато имаме гостувания съответно на Португалия и Кипър в предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025. Досега тимът на Росен Барчовски е с две победи в два мача - срещу Кипър и Румъния у дома.