България откри Европейското първенство по баскетбол с поражение от световния шампион Испания с 87:114.

За родния тим това бе първи двубой на голям форум от 11 години насам, а шансът да открием първенството с мач срещу първенеца на света бе огромна чест, но и възможно най-трудното изпитание на момчетата ни.

Разбира се, че още преди двубоя България бе категоричен аутсайдер, не само в двубоя, но и в групата, а получилият се резултат определено не е изненада.

Неопитният на подобно ниво роден тим бе далеч от нивото на опонента си, но въпреки това успя да вкара впечатляващите 87 точки. Резултатност, която отборът ни рядко достига и в мачове срещу по-скромни опоненти. Големият проблем днес обаче бе играта в отбрана и леките грешки, които ни лишиха от шанс да окажен съпротива на Испания.

Но едва ли някой е очаквал подвиг срещу световния шампион, а малки изглеждат шансовете и в следващия ни мач, когато се изправяме срещу другия фаворит Турция. Далеч по-реалистично изглежда момчетата ни да мечтаят за победа в мачовете срещу Черна гора, Белгия и домакина Грузия.

Българският тим започна смело и амбицирано днешната среща, като освен, че младият Емил Стоилов имаше честта да вкара първия кош в шампионата, в първата половина на първата четвърт, момчетата ни стояха равностойно.

Испанците обаче отлично свършиха работата си в опазването на звездата ни Александър Везенков, който в много големи периоди просто бе изолиран от играта, а това сериозно се отразяваше и на цялостното представяне на отбора.

Снимка: FIBA.basketball

С напредването на времето испанците запонаха да трупат своята преднина, която в края на първата четвърт вече бе двуцифрена - 28:17.

Най-големи проблеми ни създаваше най-изявеното име в настоящия тим на испанците - звездата на Реал (Мадрид) - Руди Фернандес, а пропуснатите стрелби, елементарните грешки в защита и страшно многото загубени борби, допринасяха за разликата, която продължи да се увеличава през втората част.

На полувремето вече авансът в полза на испанците беше по-голям от 20 точки, като резултатът на таблото в Тбилиси бе 57:35.

Очертаващата се разгромна загуба още повече повлия на самочувствието и увереността на нашите играчи, като във втората половина на мача ситуацията не се промени особено.

Все пак най-резултатната трета част се оказа и най-равностойната, като България я загуби с 31:32, а в основата на това бе Павлин Иванов и неговите тройки - четири на брой от четири опита.

В крайна сметка България загуби мача с 87:114, а отбелязания брой точки от нашия тим говори за добра работа в нападение, но наистина слабият ни аспект днес бе отбраната.

С най-много точки в мача завърши звездата ни Алексанър Везенков, който направи дабъл-дабъл с 26 точки и 11 борби, а двуцифрен брой точки за нашия тим записаха Павлин Иванов - 12, Емил Стоилов - 12, както и Чавдар Костов с 13.

Снимка: FIBA.basketball