Отборът от НБА Сакраменто Кингс започва днес преговорите с Александър Везенков за бъдещето на българската баскетболна суперзвезда.

То е неясно, след като в последния сезон Саша блестя с екипа на гръцкия Олимпиакос, стигна финал в Евролигата (загубен от Реал три секунди преди края), спечели титлата на страната бе избран за MVP на европейския баскетбол.

Но правата му за НБА са в Сакраменто, който го е включил в плановете си за следващия сезон. За да го вземе, от 23 до 30 юни отборът трябва да се договори с Везенков, а на гръцкия клуб да плати 1 милион долара фиксирана сума. Договорката трябва да стане до 30 юни, когато започва пазарът на свободните агенти зад Океана.

Според информации от там, Везенков е твърдо в плановете на Кингс и ще му бъде предложен договор за около 10 милиона долара на сезон, за да подпише и да започне в Сакраменто още от тази есен. Тимът ще гони участие в плейофите и Саша е част от пъзела, който се очаква да сглоби в преследване на тази цел.

В Гърция информациите са, че Олимпиакос също разчита да има българина в състава си и да гони подобрение с едно ниво в Евролигата - това означава титла.

Парите, които Везенков ще печели в Пирея, ще бъдат не чак такива като в Щатите, но със сигурност ще бъде предложено преструктуриране и увеличение на заплатата му от гърците.

Така новината за това какъв е изборът на българина и как са завършили преговорите, се чака най-късно до идния петък.

Тогава ще знаем дали ще имаме втори българин в НБА след Георги Глушков и как ще продължи кариерата на най-ярката ни спортна звезда в момента, Спортист №1 на България за 2022-ра.

През август Везенков ще навърши 28 години, играе най-силния баскетбол в кариерата му и е ясно, че влиза в златната си възраст.

Прогнозите и от тази страна на Океана, и от другата са, че най-силните му години ще минат именно в лигата, която е считана за Обетована земя на този спорт - НБА.