Адвокатите на Ванеса Брайънт, вдовицата на трагично загиналия баскетболен идол Коби Брайънт, обявиха края на проточилото се близо 3 години дело срещу властите в Лос Анджелис.

То започна след иск от Ванеса за нанесени морални щети след изтичането на кошмарни фотоси край горящия хеликоптер, в който загинаха Коби и дъщеря им Джиана, както и още 7 души.

Инцидентът стана през януари 2020-а, а дни по-късно снимките са се разпространявали между служители на полицията в Ел Ей.

Сумата, която Ванеса и семейството ще получат като обезщетение, е 28.5 милиона долара. 15 милиона от тях бяха присъдени още през 2022-ра, сега съдът ги потвърди. Останалите са част от допълнителни споразумения, като общата сума, искана от фамилия Брайънт, бе 31 милиона.

"Ванеса се бори през цялото време в името на съпруга си и дъщеря им - обяви в официално съобщение адвокатът на семейството. - Отношението към скърбящите хора бе отвратително и това показва огромно неуважение.

Надяваме се това споразумение и решенията по него да сложат край на такива практики, уронващи престижа на хората и нанасящи тежки психически удари върху тях."

Крис Честър, семеен приятел на Брайънт, чията съпруга и дъщеря също загинаха в катастрофата, получава обезщетение от 19.95 милиона долара по същото споразумение.

При обявяването на решението бяха изнесени още скандални факти за снимките. Те не само са се разпространявали и са били гледани из полицейски участъци в Лос Анджелис, а и в един бар, където висш служител често се е отбивал след работа.

Неговото име не се споменава, но той е загубил работата си още в началото на скандала, седмици след трагичния инцидент.