Тази нощ трябваше да ознаменува всичко, за което се бе трудил през целия си живот. Щеше да бъде черешката на тортата за Коби Бийн Брайънт.

Баскетболната зала на славата. Най-голямото признание, за което всеки, хващал някога топката в ръце, може да мечтае.

Уви, великанът, превърнал се в синоним на Лос Анджелис Лейкърс, няма да бъде на церемонията в Спрингфийлд, Масачузетс, където заедно с неговото име, в пантеона на баскетболното безсмъртие ще встъпят и други колосални фигури като Тим Дънкан, Кевин Гарнет, Руди Томянович и Тамика Кетчингс. Но каквото и да си говорим, за пореден път всички погледи ще бъдат отправени към Коби.

Който вече повече от година не е тук, след като загина в катастрофа с хеликоптер през януари 2020, заедно с дъщеря си Джиана и още седем души. Трагичният инцидент сякаш засили още повече така или иначе впечатляващата му аура - на непримирим победител, гений, човек с усет както на терена, така и извън него и на идол на милиони по света. Все неща, които редом до името му, ще живеят вечно и ще вдъхновяват идните поколения.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На церемонията Брайънт ще бъде представен от съпругата си Ванеса, както и от човекът, до който единствен успя да се доближи. “Неговият по-голям брат” и най-разпознаваемата фигура в историята, стане ли дума за баскетбол - Майкъл Джефри Джордан. В дните, съпътстващи дългоочаквания прием на “Клас 2020”, отложен с година заради пандемията, отново си припомяме някои от най-невероятните на пръв поглед, но всъщност напълно реални истории, в които Коби е главно действащо лице.

Кой е най-нормалният начин да се подготвиш за сезона в НБА? Да плуваш с най-голямата риба-хищник на нашето време, а именно голямата бяла акула. 

“Той просто беше различен. Това ставаше ясно веднага, когато го видиш. Спомням си, че един ден ми се обадиха Роб Пелинка (б.р. - дългогодишен агент на Коби, а понастоящем генерален мениджър на Лейкърс) и Коби. Роб ми каза - “Човече, няма да повярваш къде съм в момента”. Аз го попитах "Къде?" и той ми отговори, че се намира в океана, а Коби се приготвя да влезе във водата с големите бели акули, за да се подготви за тежкия сезон. Невярващо попитах какво има предвид, а той ми каза - “Буквално е във водата и плува с тях”, разказва Кори Магети - дългогодишен съперник на Брайънт като част от градския опонент на Лейкърс, Ел Ей Клипърс.

И нека да уточним - разбира се, че Коби е бил обезопасен на необходимото ниво, в клетка, но все пак става дума за акули, които достигат дължина от 6 метра и тегло от над 2 тона!

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шакил О’Нийл, с когото спечелиха три титли рамо до рамо, но години наред бяха в открит конфликт преди да заровят томахавката, разказва как Брайънт е тренирал сам… и без топка.

“Влизаш в залата и той е там. Прави всичко така, сякаш има топка, но топката я няма. Първоначално го помислих за странно, но съм сигурен, че му е помогнало”, споделя Големия Аристотел относно отдадеността на Брайънт към играта и безкрайното желание да става по-добър и по-добър.

Още като тийнейджър, когато влиза в НБА, Коби е наясно какво иска да направи. И Шак потвърждава това.

“Беше настина млад и незрял от някои гледни точки, но мога да ви убедя в едно. Всичко, което е направил и продължава да прави сега - беше ми казал, че ще го направи. Веднъж се прибирахме или отивахме към залата и бяхме заедно в автобуса. Тогава ми каза, че ще стане най-добрият реализатор в историята на Лейкърс и че ще спечели пет или шест титли, за да се превърне в най-добрият в историята. Отвърнах му “Да, да, добре”, а той ме погледна право в очите и отсече - “Ще бъда Уил Смит на НБА”, разказва преди време О’Нийл.

Все неща, които на по-късен етап се превръщат в реалност. Коби спечели пет титли. Коби стана най-добрият реализатор в историята на един от знаковите баскетболни тимове. Коби игра 20 години за Лейкърс и се оттегли като един от най-великите в цялата игра.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Маниакалната му отдаденост към играта е това, което прави голямата разлика спрямо всички други. Той просто не спира. Никога. Един от треньорите му в националния отбор на САЩ разказва как е получил позвъняване от Брайънт в 4:15 сутринта. Легендата първо му се извинява и пита дали не го безпокои, а след това го моли да му помогне за тренировка за издържливост. Двамата се срещат в залата малко след това. Следва двучасова непрестанна работа, а след това въпросният треньор си ляга изтощен, докато Коби остава да стреля. 

Следващата тренировъчна сесия, но вече отборна, предстои в 11 сутринта. Тогава треньорът пита Коби кога е приключил индивидуалната си работа, за да получи следния отговор - Преди малко. Исках да вкарам 800 стрелби, така че точно приключих.

Среднощните тренировки не са нещо непознато. За тях разказват и Оу Джей Мейо и Блейк Грифин. Първият има уговорка с Брайънт да тренират в три часа. И в 15:00 звъни на Брайънт, който трябва да го вземе, но само за да получи отговор - Имах предвид 3:00 през нощта. Грифин от своя страна разказва как по време на подготовката на националите, Коби е карал колело в пустинята посред нощ. Над 60 километра. Просто защото искал да разнообрази режима си.

A най-Коби историята бе разказана от Антъни Дейвис, който помогна на Лейкърс да спечелят първата си титла след ерата “Брайънт”, триумфирайки миналия сезон. Легендарният №8, а после и №24, бе измъчван от всеъвзможни контузии през цялата си кариера, продължила две десетилетия. Дейвис разказва за момент, в който Коби отново е показал невероятната си воля и характер.

Още преди да се озове в Калифорния и когато все още играе за Ню Орлиънс, Дейвис си спомня, че е бил на пейката на мач срещу Лейкърс.

“Куинси Пондекстър го пазеше и в предишната атака Коби беше забил и беше извадил дясното си рамо. В следващото нападение той получи топката, след таймаут. Никой не знаеше колко е сериозно и колко го боли, но се виждаше, че се държи за рамото. И в следващата атак вкара стрелба с дърпане назад… с лявата ръка. Това ще бъде в съзнанието ми завинаги. Да контузиш така рамото си, но да останеш в игра и да си кажеш - “Майната му, ще стрелям с лявата ръка, мога да го направя. Мога да го правя с всяка ръка”. Това беше нечовешко", споделя Дейвис, който спечели олимпийска титла заедно с Коби в Лондон през 2012.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Днес най-великият “езерняк” за всички времена няма да може да се зарадва на поредния си успех. Поне не и тялом. След петте титли, двата олимпийски медала, наградата “Оскар” и безбройните индивидуални постижения.

Но на сцената ще бъде семейството му. И големият му брат, от когото признаваше, че е откраднал не едно и две движения на паркета. Майкъл Джордан.

Защото Коби бе единственият, който успя да се доближи до легендарната фигура с №23.