Една от най-големите победи в историята на българския клубен баскетбол. Всъщност - на българския спорт изобщо.

И категорично най-великата такава за град Плевен. Преди близо четвърт век Плама (Плевен) победи Реал (Мадрид) в сезон, в края на който испанците триумфираха с европейска купа. Бяха водени от супертреньор. И ... в крайна сметка - това просто бе Реал, спортният колос на континента!

В онези времена българският шампион по баскетбол играеше във втората по сила клубна надпревара на континента - Купата на Европа.

Плевенчани, които принципно са Спартак, но носят временно името на спонсора - петролната рафинерия "Плама", са спечелили титлата в България в две последователни години. През 1996 година оформят и дубъл с Купата на България. В евротурнирите попадат в група с Бенфика, МЗТ Скопие, Реал, Улм и Апоел Галил Елион.

На 19 ноември 1996 година в Плевен пристигат "белите" от Мадрид. И в този случай определението звездна селекция не е преувеличено - испанците разполагат с някои от най-силните играчи в европейския баскетбол.

Треньорът Желко Обрадович вече е спечелил три от титлите си в Евролигата, като година по-рано прави това с Реал.

В състава му е сръбската суперзвезда Деян Бодирога, американското крило Джо Арлаукас, както и испанските национали Хуан Антонио Оренга, Пабло Ласо и Алберто Ерерос. 

Първият мач между двата тима в испанската столица е завършил с категоричен успех на Реал - 111:72, месец и половина преди идването на мадридистите в Плевен. 

Въпреки тежата загуба в първия мач, българите са като лъвове на паркета в зала "Балканстрой".

Препълнените трибуни на съоръжението мотивират още повече домакините, като Плама разчита на изцяло български състав и няма нито един чужденец за разлика от скъпоплатените си съперници. 

Опитните бойци Георги Младенов и Цветан Антов получават подкрепа от по-младите Петър Петров, Хрисимир Димитров и големия талант по онова време Васил Стоянов, за да изковат великата победа , която ще се помни години след това.

От страничната линия тази селекция от звезди на родния баскетбол води треньорът Дарин Великов, а в състава е и Любомир Минчев.

Двата отбора са разделени от точка в полза на плевенчани на почивката, но през второто полувреме сърцатите българи показват характер и качества, за да ликуват след 93:84.

Реал (Мадрид) е на колене под плевенската Панорама.

23 точки на Антов и още 20 на Стоянов са в основата на българския триумф. Младенов няма ден в стрелбата, но въпреки това завършва с 18 точки и 8 асистенции, докато Димитров и Петров добавят по 16 точки всеки. Големият Деян Бодирога нанизва 32 т. за гранда от Мадрид.

"Помня добре онзи мач. Това е спортът. По-важното е, че ние загубихме този мач, но пък след това станахме шампиони в турнира. Помня това много по-добре", каза неотдавна Желко Обрадович в интервю за предаването "Код Спорт".

"Трудно е да гостуваш на отбор, какъвто беше този от Плевен. Изключително мотивиран съперник. Освен това бяха и много силни", добавя още Обрадович, който освен деветте триумфа в Евролигата има и два за Купата на Европа.

В тази група С мадридският тим на Обрадович все пак завършва на първо място със 7 победи и 3 загуби. Втори е Улм (5/5), трети - Бенфика (5/5), четвърти - МТЗ (5/5). Плама Плевен и Апоел завършват с актив от 4 успеха и 6 поражения.

Една победа не стига на българския шампион да излезе от групата.

В елиминациите Реал бие поред Гранд Хеген (Германия), Рига (Латвия), Шльонск (Полша) и Расинг (Франция), за да спечели и финала в Никозия срещу Верона със 78:64.

Така 36-годишният тогава Обрадович печели пореден трофей - втори по сила в Европа в онзи момент, въпреки че по пътя към него е паднал в Плевен.

Сръбското светило, който днес е един от най-великите треньори в историята, все още помни онази вечер.