Българският национален отбор по баскетбол претърпя разочароващата победа (да, да - не е грешка), която не ни прати в същинската част на квалификациите за Евробаскет 2025. Макар през миналото година България да бе част от Евробаскет за първи път от 2011-а, това не спести на отбора и преварителни кръгове на квалификациите за следващото първенство на континента.

Именно в тях останахме на второто място в групата си след Португалия. В неделя трябваше да ги бием с 11 или повече точки разлика, но Александър Везенков и компания спечелиха само с 8 в драматичен мач в Ботевград. И така завършихме с равен актив с "мореплавателите", но по-лоша точкова разлика.

Все пак това не означава, че евроквалификациите са приключили за нас. Отрежда ни обаче съдбата да трябва да минаваме през заобиколен път към Евробаскет 2025.

Съставът ни ще бъде един от 12-те тима в допълнителния кръг. Тези отбори ще бъдат разделени в четири групи по три отбора, а победители от тях ще продължат напред.

Отборите са: България, Австрия, Хърватия, Дания, Норвегия, Румъния, Словакия, Швейцария, Албания, Ейре, Косово и Люксембург. С румънците бяхме в група и сега, те останаха трети след нашите и португалците.

Все още няма насрочена дата за жребий, а отделните групи ще се играят между 19 юли и 5 август.

Ако България преодолее този допълнителен кръг на "слабаците", то отборът ни ще отиде в същинската част на квалификациите, където са 32-та най-силни тима на континента.

Те ще бъдат разделени в осем групи по четири отбора, а първите три тима от всяка група отиват на Евробаскет 2025.

Тоест - победата с 11 или повече точки в неделя ни спестяваше допълнителните мачове, където трябва да сме много внимателни. И то - само за да се класираме за квалификациите, които ще са срещу сериозни сили в европейския баскетбол.  Оттам започва и най-трудната част, но случилото се в тази предварителна квалификация ни научи, че трябва да броим стъпките една по една.