Докато ние чакаме големия мач тази вечер с надеждата България за първи път в историята да има световен шампион в тежката категория на бокса, британците имат съвсем друга гледна точка.

За хората в бизнеса - а боксът е бизнес за страшно много пари, боят на Антъни Джошуа с Кубрат Пулев е по-скоро пречка по пътя към голямата цел, а не спектакъла и възможността за небивал успех, както го виждаме ние.

Агенциите "Matchroom", водена от Еди Хърн, и "Top Rank" вече водиха няколко разговора и са на два подписа от споразумение за сблъсъци между Джошуа и Тайсън Фюри. Не говорим за един, а за два мача през 2021 г., които ще донесат над 200 милиона лири на организаторите и двамата боксьори.

Това ще са обединителни боеве, защото в момента - поне до довечера, Ей Джей държи три пояса на световен шампион, а четвъртият е във Фюри.

"Джошуа трябва да внимава, напрежението върху него е огромно - смята боксовият анализатор на BBC Стийв Бънс. - Ако той загуби от Пулев, 200 милиона лири отиват в коша за боклук. Двата най-чакани мача на новия век в бокса - също."

Фюри бе поканен да гледа на живо мача с българина довечера, но отказа. Ще е пред телевизора.

Въпреки това Хърн няма съмнение, че двамата британци ще направят обединителните си мачове и ще привлекат вниманието на целия свят. И ще генерират огромните приходи, които могат да надхвърлят кота "200 милиона".

Има само един проблем - но той е надъхан, мотивиран и знае, че това е големият му шанс. Казва се Кубрат Пулев.

Снимка: Youtube

Питър Фюри, който е чичо на Тайсън и баща на Хюи, както и треньор и на двамата в различни периоди, разказа за BBC малко повече за Кубрат. Той го познава добре, беше у нас за мача на сина му с Пулев преди малко 2 години.

"Хората го гледат малко от високо, но бъркат - казва дългогодишният треньор с огромен опит в бокса. - Пулев е старо куче в спорта, а и е много мотивиран. Виждам го променен физически, готов, надъхан. Казва, че ще се бие за покойния си баща. Това е много силна мотивация. Има опит, а и какво може да загуби? Той е в края на кариерата си, това е неговият шанс... Джошуа трябва да е готов за трудна и дълга вечер."

Както отбелязва Бънс в отговор - "едно е да имаш трудна вечер в бокса, а друго - катастрофална такава". Както беше преди година и половина, когато Ей Джей сензационно бе свален четири пъти от Анди Руис в "Медисън Скуеър Гардън" и загуби титлите си.

Същият боксов експерт прави интересна аналогия - Руис бе героят на Мексико, аутсайдерът, който сензационно изпълни мечтите на цяла една нация. Сега Пулев е в подобно положение, като никой извън България вероятно не му дава шанс.

Но залогът е твърде голям, за да се рискува, ако си Антъни Джошуа.

Определено напрежението е струпано почти изцяло в единия ъгъл на ринга. И то - не в нашия.

Снимка: YouTube