Надпреварата ще се проведе от 12-и до 25-и май в "Арена Армеец". Първият комплект медали на шампионата на Европа за жени и девойки в столицата ще бъде раздаден в сряда (14-и май) в 19:45 часа, когато ще бъде награждаването на отборните победителки при девойките, информира БТА.

За разлика от жените, които имат отборни финали на първите 8, то при девойките се вземат предвид крайните резултати от квалификациите. В същия ден ще стане ясно и кои са най-добрите 24 гимнастички, които продължават битката за индивидуалните медали в многобоя и първите 8 състезателки на всеки уред за титлите на прескок, смесена успоредка, греда и земя.

Европейските медали за "София 2014" правят впечатление със своя изискан дизайн и изработка. Те са по-тежки от обикновено - 156 грама, и са с диаметър от 70 мм. Изработени са от българската фирма "Булпинс", която е използвала матрично-пресована технология и двойно диамантиране, за да бъде постигнат желания ефект. До края на следващата седмица, 18-и май, ще бъдат раздадени 11 комплекта медали.

При девойките отборно, индивидуален многобой и на четирите уреда, а при жените - отборно и на четирите уреда, без отличия в многобоя. При мъжете цифрата ще се увеличи с още 15 комплекта, тъй като те играят на 6, а не на 4 уреда, както при жените. По този начин общият брой на комплектите медали, които трябва да бъдат раздадени до 25-и май, е 26.

А какво ще стане ако има равенство? Да му мислят домакините колко медали в повече ще бъдат необходими ако се стигне до това положение, тъй като подялбата на отличия на европейските шампионати е възможна, за разлика от олимпийските игри.