Революционно решение обяви най-престижната боксова организация в света WBC. А именно - създава се специална дивизия за транссексуални.

В WBC, в която членуват 161 държави, са стигнали до заключението, че този тип боксьори не трябва да се състезават нито при мъжете, нито при жените, защото така няма да има феърплей.

"Хората, които решават да си сменят пола, постоянно се увеличават и ние сме длъжни да реагираме. И за да не се получава напрежение като в други спортове, решихме да има специална категория, в която ще важат същите правила", обясниха от WBC.

Състезателите обаче ще са длъжни да се подлагат на хормонални тестове на всеки 3 месеца, с които да се следи състоянието им по време процеса. Тези тестове ще са задължителни поне в първите 4 години след смяната на пола.

Както е ясно, в аматьорския бокс вече има подобна новост, като сега се пренася и в професионалния.

Един от потвърдените участници е Патрисио Мануел с прякор "Cacahuate", който дойде с първата вълна от транссексуални бойци. Това се случи през 2018 г., когато той направи своя дебют под банера на Golden Boy Promotions срещу Уго Агилар, когото победи по точки.

Мануел е роден като жена, но избира да се бие при мъжете.

По-често обаче се среща обратният процес - мъже, които си сменят пола на жени.