За да докаже още веднъж, че идва много талантлива и обещаваща група млади атлети у нас, Пламена Миткова подобри най-доброто си лично постижение във финала на скока на дължина от европейското първенство в Рим.

19-годишната българка завърши на седмо място, след като преодоля 6.80 м във втория си опит. Пламена е световна шампионка за девойки, а това бе първото голямо състезание на открито за нея в елита при жените.

За съжаление Миткова не можа да покрие олимпийския норматив за Париж 2024, който е 6.86 метра, но ще има още един шанс да го направи преди игрите. В първия, третия, петия и шестия си опит във финала българската състезателка направи фаулове.

Финалът бе изключително силен като участие и постижения. Първа стана Малайка Михамбо (Германия). Олимпийската и световна шампионка записа резултат от 7.22 метра, което е най-добро постижение в света през сезона.

Втора се класира Лариса Япичино (Италия) с 6.94 метра, а трета е Агате де Соуза (Португалия) с 6.91 метра.

Олимпийският шампион Италия спечели титлата в щафетата на 4 по 100 метра в състав Матео Мелуцо, Ламонт Джейкъбс, Лоренцо Пата и Филипо Торту. Това каре завърши за 37.82 секунди и не оставиха шансове за своите конкуренти.

Нидерландия и Германия се класираха на второ и трето място в дисциплината.

Великобритания стана шампион в щафетата на 4 по 100 метра при жените. Дайна Ашър-Смит, Дезри Хенри, Ейми Хънт и Дарил Нейта финишираха за 41.91 секунди. Те оставиха зад себе си Франция и Нидерландия.

В бягането на 1500 метра златото пак е за Якоб Ингебригтсен. Олимпийският шампион пресече финалната права за 3:31.95 минути с нов рекорд на европейските първенства. Норвежецът е и двукратен световен шампион на 5000 метра, а в тази дисциплина печели трета европейска титла. Златото е второ за него в Рим, след като го взе и на 5000 метра.

Големият Арманд Дуплантис взе третата си европейска титла в овчарския скок, след като преодоля 6.10 метра и подобри рекорда на шампионатите на континента. Шведът влуди публиката и поиска височина 6.25 м, с което да бие с 1 сантиметър собствения му световен рекорд, но направи неуспешен опит.