Когато говорим за високи скорости в спорта, първата картина, която изниква в съзнанието ни, са болидите във Формула 1, мотоциклетите в Moto GP или Килиан Мбапе, който надбягва пореден защитник на Мондиал 2018.

Скоростта обаче е понятие, което може да излезе от рамките на клишето и да се настани дори в джентълменски спорт като снукъра, който за феновете е момент да седнат удобно, да се наслаждават на играта и да релаксират с питие в ръка.

Преди 25 години най-голямата звезда на този спорт не само излезе от рамките на скоростта, но и счупи стереотипите на самия снукър, за да му направи най-добрата реклама.

На Световното първенство в Крусибъл през 1997 година Рони О'Съливан сътвори най-бързия максимален брейк в историята - за пет минути и осем секунди. В онези 308 секунди той накара земното кълбо за снукър феновете да спре, да затаи дъх и да се моли да не направи грешка.

За незапознатите със снукъра, които между другото заради О'Съливан са все по-малко - максимален брейк е съвършената последователност на вкарване на топките без прекъсване в един фрейм. Редуване на червените само с черна преди финалното изчистване на останалите цветни. Това носи максималния възможен актив от 147 точки.

На Световно първенство само двама играчи са правили повече от един максимум - големите легенди О'Съливан и Стивън Хендри, които имат по три. Този на Ракетата от 1997-а остава най-великият в историята и за да бъде подобрен рекордът му на официален турнир се иска не просто класа, а луда гениалност като неговата. Той го предложи на най-важната сцена и то без да трепне.

Точно този непукизъм на 46-годишния англичанин го прави най-обичания играч за всички времена. Тогава той е само на 21 години, но в рамките на пет минути вкарваше топките като на детска игра. Трудно е да се обясни с думи, а трябва да се гледа. И до днес математици изчисляват постижението му и до колко е възможно да бъде постигнато отново.

Случи се на 21 април в мач от първия кръг срещу сънародника му Мик Прайс при резултат 8:5 фрейма в полза на Ракетата. Още в началото на брейка той започва да вкарва топките бързо, но едва ли някой е подозирал какво следва. Едва след 50-ата точка сърцата на хората в публиката започват да туптят много по-бързо, когато осъзнават, че червените топки са разбити по удобен начин и Рони ще играе за максимум. Младокът просто не мислеше. Беше като робокоп, който чрез компютърна програма е изготвил ходовете си до края и няма какво да го спре.

С ледено изражение Рони вкарваше топка след топка с немислима скорост и позволи усмивката да посети лицето му едва след последната черна. Вдигна победоносно ръка, а публиката полудя. Харизматичният тип вдигна чашата, за да отпие вода и се пошегува, че ръката му трепери. Коментаторите на BBC също не можеха да повярват.

В последствие Рони отпадна във втория кръг на на надпреварата с драматичен резултат 12:13 фрейма срещу Дарън Морган, но след края на турнира не се говореше за шампионската титла на Кен Дохърти. Всички си спомняха за онзи фрейм от първия кръг. Едва по-късно О'Съливан спечели шест световни титли, последната от които през 2020-а.

Сега Ракетата си спомня за онзи велик момент преди 25 години с умиление. Тогава спечели 147 хиляди паунда заради максималния брейк, но постижението му имаше много по-висока цена, което се доказа през призмата на времето.

"Сещам се за онзи момент и това е лудост. Беше невероятен брейк, но ми напомня защо не спечелих световната титла в онзи период.. Вкарвах топките толкова бързо, а така не се печели. Но все пак този брейк е сред най-големите постижения в кариерата ми", казва англичанинът, който освен всичко влезе в книгата за рекордите на Гинес.

Голяма роля за постижението на Ракетата (прякор, който дойде именно заради този брейк) имаше и съдията на мача Лен Ганли - един от най-уважаваните сред играчите. Арбитърът нито за момент не трепна и връщаше черната на мястото й максимално бързо, за да не бави играча.

"Тогава бях различен играч, адреналинът думтеше в мен и следвах само инстинкта си. Не бях достатъчно добър да стана световен шампион. Ако се опитам да постигна такъв брейк отново, няма как да стане. За мен не е толкова важен като рекорд. Дали ще вкараш 147 за пет минути или 14 няма значение. Не е рекордът, с който съм най-горд", каза Рони на пресконференция преди тазгодишното Световно първенство.

Сега той преследва седмата световна титла и ако я постигне, тя ще е още по-специална именно заради годишнината от онова малко чудо.