Американският тенисист Дженсън Бруксби, който преди година бе №33 в света и постоянна част от всички големи турнири, получи наказание от 12 месеца далеч от спорта.

Санкцията на 22-годишният тенисист е наложена заради нарушаване на правилата за местонахождение, които атлетите трябва да изпълняват, за да бъдат подлагани на изненадващи тестове.

Конкретно в правилника на Международната агенция по тенис интегритет, всеки играч трябва да обявява къде ще се намира за поне 1 час във всеки ден от годината.

Бруксби обаче на нарушил това в три случая, защото не е бил на разположение за изненадващи тестове.

Американецът сподели, че никога в живота си не е употребявал забранени стимуланти, но все пак прие санкцията си, признавайки, че в два от случаите действително е нарушил правилото за местонахождение.

За един от случаите Бруксби оспорва, но това няма особено значение за санкцията му, която ще го извади за една година от кортовете, при това точно след най-успешния му сезон.

Все пак Бруксби възнамерява да обжалва решението и да бъде официално изслушам. Това е негово право, а специалната комисия може и да реши да намали неговото наказание или направо да го отмени.

За сходно провинение наказание отнесе и родната звезда в плуването Антъни Иванов, а още преди да измине обжалването му, той започна да обвинява БОК и Федерацията по плуване за проблемите си. Това не се промени и след като КАС потвърди неговата санкция.