В уникален момент се превърна финалът на алпийската комбинация в Пекин 2022 заради името на победителя. То е Йоханес Щролц, австрийският скиор, който взе златото през Александър Аамод Килде (Норвегия) и Джеймс Крауфорд (Канада).

Преди месец Щролц спечели първата си победа за Световната купа в Аделбоден, като това бе счетено за изненада. 30-годишният състезател не е сред асовете в тура, въпреки че от доста години е част от него. Никой не го слагаше сред фаворитите и в Пекин, независимо в коя дисциплина.

След четвъртото му място в спускането за комбинация обаче, той даде време от 47.56 сек в слалома и със сбор от 2:31.43 грабна златото!

И така написа история, а и една от най-романтичните страници в летописа на зимните Олимпиади.

Баща му Хуберт Щролц спечели злато в същата алпийска комбинация преди 34 години без 7 дни. Той триумфира в Калгари 1988, но на 17 февруари. Разбира се, нямаше как спортът да не ни поднесе нещо подобно като сценарий, нали? Напълно неочакван победител по модел "крушата не пада по-далеч от дървото".

Шегата настрана - Хуберт и Йоханес са първите баща и син в спортната история, спечелили една и съща олимпийска дисциплина.

Аамод, фаворит и тук, както и в повечето стартове от алпийската програма на Пекин 2022, отново не успя. Той остава втори. Крауфорд пък стана четвъртият канадец с алпийски медал от игрите в Китай, взимайки бронза.

Броеният за №1 в предварителните прогнози специално за комбинацията - Алексис Пинторо, но грешката му в спускането го постави в трудна ситуация преди слалома. А там той тръгна твърде агресивно, сбърка отново и отпадна.

При мъжете остават три състезания за алпийците в Пекин. В неделя е гигантският слалом, на 16 февруари е слаломът, а на 19-и - отборната паралелна надпревара. 

Embed from Getty Images