Петият ден от Олимпиадата в Пекин (09.02) ще бъде най-скромният откъм българско участие до този момент.

В действие ще може да наблюдаваме само скиорката ни Ева Вукадинова, която ще вземе участие в коронната си дисциплина - слалома.

20-годишната дебютантка на подобен форум е със стартов №66, а надпреварата при дамите започва от 4:15 сутринта в ефира на БНТ 1 и Евроспорт 1.

Надеждите ни са, че Ева ще се нареди сред 30-те най-добри от 88-те състезателки в първия манш, за да намери място и във втория, който стартира от 7:45 часа българско време - по БНТ 3 и Евроспорт 1.

Дори да не намери място сред най-добрите 30, ако успее да завърши успешно първия манш, Ева Вукадинова ще се спусне и във втория, но след края на състезателките в челото, за да бъдат разпределени позиициите след това 30-о място.

Подобна беше нейната съдба и в гигантския слалом, когато тя зае 36-а позиция.

Тогава българката се състезава с пукната костица на дясната длан. Травмата й не е отшумяла, но Ева е решена въпреки болката да се спусне и утре, наслаждавайки се на своето първо олимпийско участие.

Иначе в Пекин ще бъдат раздадени общо шест комплекта медали, като именно слаломът преди жените изглежда най-интересната надрпевара.

Отличия ще се раздават в мъжките ски свободен стил дисциплина биг еър, в шейните, северната комбинация, мъжкият шортрек на 1500 метра и женският сноуборд крос, който също е доста атрактивна за наблюдаване дисциплина, в която доскоро ни радваше Сани Жекова.

Започва хокейният турнир при мъжете - а това е празничен ден за всяко издание на зимните игри.

В 10,30 ч шампионите от Русия (Руски олимпийски комитет) срещат Швейцария (БНТ 3 и Евроспорт 1), а от 15,30 Чехия играе с дебютанта Дания (Евпоспорт 1).