Канада победи и САЩ на хокей при жените в големия мач на олимпийския турнир в Пекин 2022.

Фаворитът с кленов лист на пуловерите взе финала преди финала с 4:2, като най-радващото е, че този път нямаше нужда от абсурда двата тима да играят с предпазни маски на лицата. Това се случи съвсем наистина в понеделник, когато канадките и рускините се бориха на леда с тях.

Втрещяващата ситуация вероятно (и дано) няма да се повтори никога повече в спорта на най-високо ниво.

За кленовите листа днес вкараха Бриан Дженър (2), Джейми Лий Ратрай и Мари-Филип Пулен, а за Щатите - Даниел Камеранези и Александра Карпентър.

Канада е с 4 победи и 33-5 голова разлика, като е трудно да се види как няма да спечели златото на турнира. Ако има изобщо такъв вариант, отборът, който може да спре фаворита, е точно САЩ.

Дотук в историята на женския хокей на олимпийския лед има 6 надпревари, като Канада е с четири титли, а само през 1998-ма в Нагано (дебютният турнир) и преди 4 години в Пьончан, този отбор остана със сребро.

И двата пъти на финала го биха американките...

На 1/4-финал Канада ще срещне третия в група В - вероятно това ще е китайският състав. САЩ се изправя срещу втория в другата група (Япония или Чехия).

Мъжкият хокеен турнир стартира в сряда с два мача, като олимпийският шампион открива надпреварата. Руснаците срещат Швейцария в група В, преди на леда да излязат Чехия и Дания в същото каре.