Британски гимнастички споделиха шокиращи твърдения за физически и психологически травми, които са им нанеси в миналите години по време на тренировки.

Катрин Лайънс, която е бивша европейска и национална шампионка, твърди че е тормозена от треньора си и е принуждавана да тренира контузена. Освен това споделя, че е удряна, макар че според нея щетите са основно психологически.

На 10-годишна възраст тя е била критикувана, че е над необходимото тегло и й е казвано да не яде по време на лагери в чужбина.

Тя напуска спорта преди да изпълни мечтата си да участва на Олимпиада, а травмите водят до посттравматично разстройство и 18-месечно лечение в болница.

"На младите гимнастички им се крещи. Стигаме до разплакване и в моя случай проблеми с дишането. Те подхождаха по много грешен начин. Или пускаха музика, за да не чуват моя плач, или ме влачеха до друго място, докато не спра да плача от умора.

Учеха ни, че ако искаме да тренираме, трябва да извиняваме на треньорите за лошото ни държание. Реалистично погледнато ние никога не бяхме от грешната страна", споделя Лайънс.

Лиса Мейсън, която е златна медалистка от игрите на Британската общност през 1998-а, е на мнение, че тормозът в този спорт вече се приема за нещо нормално: "Треньорът ми ме оставяше да вся докато ръцете ми не започнат да кървят".

Тя споделя и за друг случай, при който е оставена да седи по бельо пред другите момичета, като наказание за това, че е с тегло под нормата.

В отговор федерацията по гимнастика във Великобритания отговори, че не толерира подобно поведение на треньорите и всяка състезателка, която има оплаквания, може да се обърне към тях.