Метеорологичните условия в Китай започват да измъчват олимпийците, като те се оказа причина за отлагането на първото събитие от ски-алпийските дисциплини.

По програма днес трябваше да се проведе по тадиция атрактивното спускане при мъжете, но вятърът в новопостроения ски куророт Янцин не бе на това мнение.

Поривите му бяха буртални, което правеше провеждането на надпреварата доста опасно, особено предвид високите скорости, които скиорите развиват в спускането.

След консултации между самите скиори и организаторите, бе взето най-разумното решение днес състезание да няма.

Първоначално спускането трябваше да се проведе в 5:00 българско време. То бе отложено с час, след което отново отложено за 7:00, преди да се вземе окончателното решение за неговото отлагане.

Все още не е ясно кога ще се проведе в спускането, защото програмата в алпийските ски е доста динамична, със състезания всеки ден.

Няма как спускането да бъде наместено в някой от следващите дни, без да засегне някое от другите състезания. А и все пак то трябва да бъде пренасочено в ден, когато няма други събития при мъжете.

Условията в Янцин бяха обект на критики от някои скиори, а най-голямата звезда сред дамите - американката Микаела Шифрин, изрази опасения още вчера, че някой просто ще излети от пистата заради вятъра.

Очевидно организаторите не са преценили добре условията в Янцин, когато са решили именно в този природен парк специално за Олимпиадата да построят своя ски център.

Снимка: Getty images