Професорът по неврология доктор Клаудио Коста даде интервю за италианския вестник "Ла Стампа", коментирайки състоянието на Алекс Занарди.

През юни четирикратният параолимпийски шампион претърпя тежък инцидент, като миниван удари неговото триколело, управлявано само с ръце (Занарди е с два ампутирани крака след катастрофа преди 19 години). Бившият пилот от Формула 1 някак оживя след удара и сега лекарите продължават битката за спасяването и възстановяването му.

Някои от травмите на главата му са много тежки, като ефектът от тях е сравняван от този при Михаел Шумахер, който от 7 г. се възстановява след инцидент на ски.

След четири операции, Занарди е в клиника в Милано, в медицинска кома, от която не излиза вече три месеца.

"Имаме специални отношения с Алекс - признава в интервюто доктор Коста. - Приятели сме от години, а в момента на всички около него ни е много тежко. Но виждам някои подобрения в състоянието му, вече реагира на някои стимулиращи упражнения, визуални най-вече.

Понякога успява да стисне пръстите си, без да е контактен, разбира се. Имаме някои съвсем малки сигнали, съвсем дребни.

Този път проблемът е в мозъка, не в тялото... Ако беше обратното, нямах никакви съмнения, че ще се справи.

Но и сега съм убеден, че има шансове, а и живеем във времена, в които медицината вече прави чудеса. Занарди има необикновен характер и физически способности, уверявам ви.

Проблемът е, че този път е засегната главата, мозъкът.

Оптимист съм. Ако беше друг човек, бих казал, че само чудо може да го спаси и да оцелее. При Алекс... кой знае? Нищо чудно да го видим на Олимпиада пак!"

Разбира се, последното изречение е опит за повдигане на духа и нещо като шега в сложната ситуация. Занарди неведнъж е изумявал със силата си в невероятните трудности, които съдбата му предложи през годините.

Но този път има нужда повече от късмет, отколкото от силата на тялото си.