Иранецът Хосейн Савех Шемшаки, който трябваше да представя страната си в алпийските ски на Олимпиадата в Пекин, но даде положителна допинг проба, пое отговорност за случилото се.

Скиорът бе и знаменосец на Иран на официалната церемония по откриването на Игрите.

В пробата му бе открито наличие на анаболен андрогенен стероид. Положителният тест е бил направен преди началото на състезанията по ски в китайската столица и той автоматичо низвади Шемшаки от участие. 

“Винаги е лошо, когато нещо подобно се случи, но трябва да кажа, че не съм направил нищо нарочно. Наясно съм с отговорността за това, което взимам като медикаменти. Искам да помоля иранския народ да ми прости за небрежното отношение. Бях наясно, че нямам шанс да спечеля медал на Олимпиадата, така че използването на анаболен стероид е абсолютно ненужно”, коментира той пред Tehran Times. 

36-годишният алпиец е един от двамата представители на Иран на зимната Олимпиада тази година. Другият също е скиор - Атефех Ахмади. Ски-бегачът Сейед Сатар Сейд също трябваше да участва, но COVID-19 осуети плановете му.

Най-доброто представяне на Шемшаки е 31-о място в слалома в Сочи през 2014 година.

В кариерата си той е бил знаменосец на Иран на още две Олимпиади - при закриването на Ванкувър 2010 и откриването на Сочи 2014.