Европейският шампион по биатлон Красимир Анев говори пред медиите за проблемите в спорта у нас, като анализира и изминалия сезон.

В него успехите ни бяха при мъжете, където Анев взе злато от шампионата в Беларус, а Владимир Илиев стигна до сребро на световното първенство.

"Беше дълъг сезон. Някои от стартовете не се получиха много добре, но е радостно, че други се получиха - каза Анев. - В момента нямам нагласа да участвам на следващата зимна олимпиада. Мисля година за година. Но при една по-добра стратегия от федерацията, при едно по-добро финансиране, защо пък не".

На пресконференцията присъства и президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска, и отново бяха засегнати проблемите с базата и инфраструктурата за развитие на този спорт у нас.

"Надявам се кандидатурата на България за домакин на младежки зимни олимпийски игри да получи по-голяма подкрепа и да успее, защото тогава ще имаме възможност на Боровец да възстановим стрелбището и пистата - каза олимпийската ни шампионка от 1998 г. - В Троян преди шест години беше направено стрелбище, което остана да виси във въздуха. А там тренират около 100 деца в два клуба. Не трябва само да се финансират домакинства на състезания, а да се подобрят условията за зимните спортове у нас."

Анев също се включи по темата с думите:

"Инфраструктурата за развитие на биатлона в България е под критичното ниво. Лятото тренираме по пътищата и въпреки това имаме прилични резултати. Ако се изградят два-три центъра по биатлон с нормални условия за подготовка, нашият чудесен спорт ще продължи да се развива, ще има повече деца, а децата са бъдещето.

Не може да не бъдем горди, че от нищо правим нещо.

Подготовката за следващия сезон ще зависи от това с какви средства ще разполагаме. Аз съм с индивидуална програма, но се надявам, че моята подготовка няма да пострада. Благодарен съм на Министерството на младежта и спорта, на фирмите спонсорите на федерацията и апелирам, ако има още форми, желаещи да се свържат с нас.".